Arabia Saudită a anunţat joi crearea unor instanţe guvernamentale pentru a îmbunătăţi supravegherea serviciilor sale de informaţii ca urmare a indignării internaţionale suscitate de asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, critic al regimului de la Riad, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Mohammed bin SalmanFoto: Agerpres

Un comitet sub responsabilitatea prinţului moştenitor saudit, Mohammad bin Salman, a aprobat crearea a trei departamente pentru a se asigura că operaţiunile serviciilor de informaţii vor fi aliniate la politica de securitate naţională, legile internaţionale în privinţa drepturilor omului şi "procedurile aprobate", a informat joi agenţia oficială saudită de presă. Comunicatul acesteia nu face nicio referire la Jamal Khashoggi.

Arabia Saudită susţine că jurnalistul a fost ucis pe 2 octombrie în interiorul consulatului său la Istanbul într-o "operaţiune care a scăpat de sub controlul" statului saudit, condusă de adjunctul şefului agenţiei saudite de informaţii, Ahmed al-Assiri, şi de consilierul la curtea regală Saud al-Qahtani care au fost amândoi destituiţi.

Regele Salman a cerut ulterior restructurarea principalei agenţii de informaţii sub supervizarea fiului său, confruntat cu un val de critici la nivel internaţional în legătură cu asasinarea lui Jamal Khashoggi, cu toate că guvernul neagă orice implicare a prinţului moştenitor.