Aeroportul Gatwick de lângă Londra va rămâne închis până vineri dimineață după ce mai multe drone au pătruns în repetate rânduri în spațiul aerian al aeroportului, astfel că autoritățile britanice au fost forțate să trimită forțe militare în zonă pentru a ajuta la căutarea făptașilor, potrivit Mediafax.

GatwickFoto: Captura YouTube

Din cauza dronelor, mii de pasageri au fost nevoiți să aștepte în aeroport după ce toate de zboruri ce trebuiau să decoleze joi de la Gatwick au fost anulate, iar cele programate să aterizeze aici au fost redirecționate spre alte aeroporturi din Marea Britanie și Europa, relatează agenția de știri Reuters.

Poliția a încercat fără succes să găsească operatorii dronelor care au reapărut în zona aeroportului de fiecare dată când autoritățile au vrut să permită reluarea operațiunilor de zbor.

Autoritățile au transmis că până în acest moment nu există indicii că ar fi vorba de un incident de natură teroristă, însă a fost luată decizia trimiterii de forțe militare în zonă pentru a ajuta la căutarea făptașilor.

"Vom desfașura forțele armate", a declarat ministrul britanic al Apărării, Gavin Williamson, adăugând că "suntem acolo pentru a ajuta și de a face tot ce putem".

Eurocontrol, agenția europeană de management de trafic aerian, a transmis că aerportul va rămâne închis până vineri la ora GMT 06:00 (ora României, 08:00)

Purtătorul de cuvânt al premierului Theresa May a condamnat incidentul, pe care l-a calificat ca fiind "iresponsabil și inacceptabil".

Operațiunile de zbor la Gatwick au fost suspendate începând de miercuri seară, în jurul orei GMT 21:00 (ora României, 23:00), după ce două drone au fost observate zburând în apropierea aeroportului.

Între 2015-2017, numărul incidentelor evitate la limită provocate de drone s-a triplat în Marea Britanie, potrivit UK Airpox Board.

Înmulțirea incidentelor de acest fel a sporit temerile privind siguranța aviatică, astfel că în luna iulie a fost introdusă o lege ce prevede interdicția zborului dronelor în apropierea aeroporturilor și aerodromurilor. Persoanele ce încalcă această lege riscă până la cinci ani de închisoare.