Provocând surpriză, președintele american, Donald Trump, a estimat miercuri că a venit vremea să-i aducă “acasă” pe soldații americani desfășurați în Siria pentru a lupta contra grupării Stat Islamic. Circa 2.000 de soldați americani se află în prezent în nordul Siriei, în principal forțe speciale prezente pentru a combate gruparea SI și a antrena forțele locale în zonele recucerite de la jihadiști. “Acum, noi am câștigat, e timpul să ne întoarcem acasă”, a lansat locatarul de la Casa Albă într-un scurt video postat pe contul său de Twitter, potrivit La Libre, citat de Rador.

Gruparea Stat Islamic e departe de a fi învinsă, estimează Londra

Gruparea jihadista Stat Islamic din Siria e departe de a fi învinsă, a estimat ministrul britanic al afacerilor externe, contrar celor afirmate de președintele american, Donald Trump, care a anunțat retragerea unilaterală a trupelor americane staționate în această țară.

Pe Twitter, secretarul de stat britanic pentru apărare, Tobias Ellwood, și-a exprimat dezaprobarea. “Nu sunt deloc de acord. Asta s-a transformat în alte forme de extremism și amenințarea rămâne prezentă”, a spus el miercuri.

Cotidianul The Times afirmă joi că Londra nu a fost anunțată dinainte despre decizia lui Donald Trump.

"Coaliția internațională contra Daesh a făcut progrese uriașe. De la începutul operațiunilor militare, coaliția și partenerii ei în Siria și în Irak au recucerit majoritatea teritoriului de la Daesh și au fost înregistrate progrese importante în ultimele zile în ultima zona din estul Siriei ocupată de Daesh”, a reacționat un purtător de cuvânt al ministerului într-un comunicat.

“Dar mai rămân multe de făcut și nu trebuie să pierdem din vedere amenințarea pe care o reprezintă. Chiar fără teritoriu, Daesh rămâne o amenințare”, a adăugat el. Ministerul a arătat că Regatul Unit rămâne “angajat în coaliția internațională și în campania acesteia pentru a priva Daesh de teritoriu și a asigura înfrângerea lui durabilă”. Țara participă la loviturile aeriene efectuate de coaliție.

Franța “rămâne” angajată militar

Franța “rămâne” angajată militar în Siria, a declarat joi ministrul francez al afacerilor europene, Nathalie Loiseau, după anunțarea retragerii trupelor americane staționate în țara aflată în război. “Pentru moment, rămânem în Siria”, a declarat ministrul pe canalul de informație continuă CNEWS, întrebată despre retragerea americană.

Discuție între Turcia și Iran

Președinții turc și iranian, ale căror țări sunt actori cheie în Siria, au început la Ankara discuții referitoare la conflictul care devastează această țară, a doua zi după decizia Washingtonului de a-și retrage trupele, a constatat AFP.

Întâlnirea dintre turcul Recep Tayyip Erdogan și iranianul Hassan Rohani, care se desfășoară la președinția turcă, la Ankara, a fost programată înaintea anunțului privind retragerea americană. Retragerea americană ar da libertate pe teren în Siria forțelor sprijinite de Rusia și de Iran de o parte și de Turcia de cealaltă.

Iranul este, împreună cu Rusia, un aliat al regimului de la Damasc, în timp ce Turcia sprijină o parte a rebelilor care luptă împotriva președintelui sirian Bachar al-Assad.

Cele trei țări conduc procesul numit de la Astana care ar trebui să ducă la o rezolvare politică a conflictului sirian și care a eclipsat negocierile duse sub egida ONU.

Întâlnirea Erdogan-Rohani are loc de altfel pe fondul amenințărilor turce de a începe o nouă ofensivă în nordul Siriei contra miliției kurde siriene a Unităților de protecție a poporului (YPG), aliată a Washingtonului în lupta contra jihadiștilor din gruparea Stat Islamic, dar considerate o grupare teroristă de către Ankara.

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a afirmat joi că țara sa acționează “intens” la subiectul prezenței YPG în nordul Siriei, în special în orașul Minbej și regiunea situată la est de Eufrat.

“La momentul și în locul potrivite, ei vor fi îngropați în tranșeele pe care le sapă”, a spus el, citat de agenția de stat Anadolu. O conferință de presă este prevăzută la finalul discuțiilor dintre dnii Erdogan și Rohani. Kurzii reacționează de asemenea și se tem de o refacere a SI.

Retragerea trupelor americane din Siria anunțată de președintele Donald Trump va da șansa grupării Stat Islamic (SI) de a se reface, a avertizat joi o forță dominată de kurzi, care lupta cu jihadistii pe teren.

“Acest lucru va avea un impact negativ asupra campaniei antiteroriste” duse contra SI, au declarat într-un comunicat Forțele democratice siriene (FDS), principalii parteneri ai coaliției internaționale antijihadiste conduse până acum de Statele Unite. “Aceasta va da terorismului (…) o oportunitate să se mobilizeze și să lanseze o (nouă) campanie în regiune”, se mai arată în comunicat.

FDS, alături de coaliția internațională, continuă să lupte împotriva jihadistilor din gruparea SI în ultimele enclave din estul Siriei. Kurzii din nordul Siriei sunt de altfel amenințați de o nouă ofensivă militară a Turciei vecine, în timp ce președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a amenitat luni să se “debaraseze” de miliția YPG, coloanavertebralș a FDS.