Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a discutat joi după-amiază cu preşedintele SUA, Donald Trump, despre decizia de retragere a trupelor americane din Siria şi despre modalităţile de contracarare a "agresiunii iraniene", potrivit Mediafax.

Donald TrumpFoto: Captura YouTube

Cei doi lideri "au discutat modalităţi de continuare a cooperării între Israel şi Statele Unite pentru contracararea agresiunii iraniene", a transmis Biroul premierului Benjamin Netanyahu, citat de cotidianul Times of Israel. Discuţia telefonică a avut loc în contextul deciziei lui Donald Trump de retragere a trupelor americane din Siria.

Anterior, Benjamin Netanyahu a atras atenţia că Israelul va intensifica activităţile militare în Siria, pentru contracararea influenţei Iranului. "Vom continua acţiunile agresive împotriva eforturilor Iranului de consolidare a poziţiei în Siria", a spus Netanyahu.

Israelul va analiza efectele deciziei Administraţiei Donald Trump de retragere a trupelor din Siria şi va lua măsuri suplimentare de securitate, a anunţat miercuri seară Benjamin Netanyahu, citat de site-ul Ynetnews.com. "Am vorbit în urmă cu câteva zile cu preşedintele SUA, Donald Trump, iar ieri cu secretarul de Stat american, Michael Pompeo. Mi s-a spus că Administraţia SUA intenţionează retragerea trupelor americane din Siria", a declarat Benjamin Netanyahu. "Mi-au transmis clar că au alte modalităţi pentru exercitarea de influenţă în Siria. Noi vom studia calendarul, modul în care va fi făcut acest lucru şi, desigur, implicaţiile pentru noi. În orice caz, ne vom asigura că menţinem securitatea Israelului şi că ne protejăm", a precizat Netanyahu.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, pregăteşte retragerea "totală" şi "rapidă" a trupelor americane din Siria, inclusiv a unităţilor implicate în operaţiunile contra reţelei teroriste Stat Islamic, au anunţat miercuri surse citate de CNN. Decizia a fost luată direct de preşedintele Donald Trump, au declarat sursele citate.

Este vorba de o schimbare semnificativă a politicii Statelor Unite faţă de Siria. Donald Trump a confirmat hotărârea prin Twitter: "Am învins reţeaua teroristă Stat Islamic în Siria, iar acesta este singurul motiv pentru care eu cred că este necesară prezenţa în această ţară în mandatul meu de preşedinte".

Miercuri seară, Preşedinţia Statelor Unite a anunţat începerea retragerii trupelor americane din Siria. Statele Unite au aproximativ 2.000 de militari în Siria, cei mai mulţi fiind implicaţi în misiuni de antrenare a grupurilor insurgente care luptă împotriva reţelei teroriste Stat Islamic.