Drone văzute zburând pe lângă aeroportul londonez Gatwick au dus la oprirea la sol a avioanelor timp de peste 17 ore, creând haos pentru zeci de mii de călători, autoritățile catalogând incidentul drept o încercare nesăbuită de blocare a celui de-al doilea cel mai aglomerat aeroport britanic, transmite Reuters.

GatwickFoto: Captura YouTube

UPDATE 22.30: Aeroportul Gatwick a anulat toate zborurile de joi și nu se va redeschide până vineri dimineață, anunță BBC și Reuters.

Numeroase trupe ale poliției îi caută în continuare pe operatorii acestor drone, care au reapărut în apropierea aeroportului ori de câte ori s-a încercat redeschiderea pistei.

Forțe armate vor fi trimise de asemenea la aeroport.

Zborurile au fost oprite miercuri seară la ora 21.03 GMT (23.00 ora României) după ce două drone au fost văzute zburând pe lângă aeroport, astfel fiind declanșată ce mai gravă perturbare a operațiunilor de pe Gatwick de după 2010, când zborurile au fost afectate de un nor de cenușă vulcanică.

Aeroportul, aflat la 50 km sud de Londra, nu a făcut nicio precizare privind momentul în care se va redeschide, catalogând situația drept un ”incident în desfășurare”.

”Este foarte aglomerat. Oamenii stau peste tot, pe scări, pe podea”, a declarat un pasager care trebuia să plece miercuri seară. Poliția a spus că peste 20 dintre patrulele sale caută operatorii de drone joi, zi în care aeroportul trebuia să gestioneze aproximativ 115.000 de pasageri.

”La acest moment încă mai primim informații privind drone văzute pe aeroport și pe lângă el”, a declarat șeful unității de poliție aeroportuare de pe Gatwick.