Asociația jurnaliștilor din Kosovo a publicat miercuri ultimul său raport privind libertatea presei și a siguranței jurnaliștilor din țară. Raportul detaliază 16 cazuri de atacuri raportate autorităților în 2018, dintre care două implică violență fizică, informează Balkan Insight.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Până la 2 decembrie, 16 cazuri au fost raportate Asociației Jurnaliștilor din Kosovo. Două dintre aceste cazuri au fost atacuri fizice; un coleg a fost atacat în nordul țării și altul la Centrul Clinic Universitar din Kosovo ", a declarat Petrit Collaku, cercetător al asociației.

El a adăugat că un alt caz a implicat daune materiale, deoarece mașina unui jurnalist a fost distrusă.

Petrit Collaku susține că cele mai îngrijorătoare cazuri sunt cele în care autoritățile locale amenință jurnaliștii, așa cum s-a întâmplat în trei cazuri în decursul acestui an.

"Există, de asemenea, amenințări provenite de la proprietari de companii, cetățeni nesatisfăcuți ... au existat amenințări prin intermediul rețelelor sociale și, de asemenea, două cazuri în care forțele de ordine din Parlament i-au obligat pe doi jurnaliști să părăsească clădirea", a adăugat Collaku.

Șeful Misiunii OSCE în Kosovo, Jan Braathu, susține că rezultatele raportului indică un progres în cazul Kosovo atunci când comparăm numărul de cazuri de atacuri la adresa jurnaliștilor cu cele din alte țări.

"Principala țintă a atacurilor împotriva jurnaliștilor rămâne jurnalismul de investigație", a menționat el.