Președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a declarat miercuri că speră să negocieze pbținerea mai multor vize de muncă americane pentru imigranții din America Centrală, precum și pentru cei din propria țară. Administrația sa promite să protejeze imigranții, chiar dacă poliția a transmis recent că au fost uciși doi hondurieni în orașul de frontieră Tijuana, relatează The News & Observer

HotNews.roFoto: Hotnews

Funcționarii noii administrații au declarat că politica Mexicului față de migranți s-a schimbat, de la o politică de "restrângere" a drepturilor la una de respectare a drepturilor omului.

"Vom lăsa în urmă atitudinea discriminatorie", a declarat Alejandro Encinas, secretarul adjunct de interior. Mexicul a declarat că va crește finanțarea și va angaja mai mulți oameni la agenția de refugiați a țării, care a fost în mod notoriu ineficientă în raport cu procesarea cererilor de azil.

Agenția a declarat că cererile pentru statutul de refugiat au crescut dramatic în Mexic și se estimează că vor ajunge la aproximativ 28.000 în acest an, comparativ cu 14.603 în 2017 și doar 2.137 în 2014.

Modificările fac parte din planul lui Lopez Obrador de a descuraja emigrarea nu prin coerciție, ci prin crearea

de locuri de muncă în Mexic și în America Centrală, în așa fel încât cetățenii să nu fie nevoiți să emigreze.

"Vrem ca Statele Unite să ofere vize de muncă pentru Mexic și să sporească numărul de vize de lucru pentru americanii din America Centrală", a spus Lopez Obrador.

În prezent, Statele Unite oferă un număr limitat de vize pentru munca agricolă, încadrată în categoria H-2A.