Albania a anunțat miercuri că ambasadorul Iranului la Tirana și un alt diplomat iranian au fost expulzați pentru că ar fi fost implicați în acțiuni ilegale, aparent decizia având legătură cu o presupusă tentativă de a ataca echipa de fotbal a Israelului, potrivit cotidianului Times of Israel, potrivit Mediafax.

Tirana, AlbaniaFoto: Wikimedia Commons

Un purtător de cuvânt ale Ministerului de Externe de la Tirana a declarat că cei doi oficiali iranieni au fost expulzați pentru "încălcarea statutului diplomatic", adăugând că decizia a fost luată în urma consultări cu mai multe țări, printre care și Israel.

Postul albanez Private Top Channel a relatat că cei doi diplomați sunt suspectați că ar avea legătură cu un incident de securitate care a avut loc în anul 2016, la un meci de fotbal dintre Albania și Israel, însă informațiile vehiculate de postul menționat nu au fost confirmate de autoritățile de la Tirana, informează cotidianul Times of Israel.

Aproximativ 20 de persoane au fost arestate în Albania și Kosovo în urma meciului din noiembrie 2016, care a fost mutat în alt oraș în contextul temerilor că militanți ai rețelei teroriste Stat Islamic pregăteau un atentat care ar fi vizat acest meci.

Planul de atac terorist ar fi fost coordonat de doi albanezi care au luptat în Siria alături de militanții rețelei teroriste Stat Islamic.

Nu este clar în ce fel ar fi fost implicați oficiali iranieni în acestă tentativă de atentat în condițiile în care rețeaua sunnită Stat Islamic consideră Iranul șiit drept inamic.