Președintele SUA, Donald Trump, a declarat miercuri seară că Statele Unite au câștigat împotriva rețelei teroriste Stat Islamic și a venit timpul ca militarii americani din Siria să revină acasă, potrivit Mediafax.

Donald TrumpFoto: Captura YouTube

"După victorii istorice împotriva ISIS (Stat Islamic), acum este timpul să aducem acasă bravii noștri tineri", afirmă Trump într-o înregistrare postată pe Twitter.

"Ne luptăm de mult timp în Siria, sunt președinte de aproape doi ani, și chiar am avansat, și am câștigat în fața ISIS, i-am bătut, şi i-am bătut bine. Am recucerit teritorii", a afirmat liderul de la Casa Albă.

Decizia lui Trump, care aparent a luat această hotărâre trecând peste obiecțiile liderilor militari, a fost criticată de numeroși politicieni de la Washington, inclusiv o serie de republicani, însă retragerea trupelor americane a fost salutată de Moscova, informează cotidianul USA Today

Senatorul republican Lindsey Graham a comunicat că decizia lui Trump reprezintă o "mare victorie pentru ISIS, Iran, Bashar al-Assad al Siriei și Rusia".

La rândul său, senatorul republican Marco Rubio, a scris pe Twitter că decizia este o "greșeală majoră", luată în pofida sfaturilor Pentagonului.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova a salutat decizia președintelui SUA, afirmând că aceasta că ar putea contribui la crearea unei "perspective reale pentru o soluție politică" în Siria.