Rețeaua de comunicații diplomatice a Uniunii Europene a fost infiltrată timp de cel puțin trei ani, fiind descărcate mii de telegrame schimbate între ambasade și reprezentanții țărilor membre UE, scrie Le Monde. O parte a acestor mesaje reflectă îngrijorarea europenilor legată de politica lui Donald Trump, dificultatea de a trata cu Rusia sau China precum și temerea de a vedea Iranul relansându-și programul nuclear.

HotNews.roFoto: Hotnews

Consiliul UE a anunțat că "anchetează activ" acest dosar, dezvăluit de New York Times, potrivit AFP.

Consiliul, care regrupează cele 28 de state membre, "este la curent cu alegațiile privind potențiala piratare a unor informații sensibile și anchetează", a precizat un purtător de cuvânt.

Piratarea, descoperită de societatea specializată în securitate cibernetică Area 1, aduce aminte de dezvăluirea telegramelor diplomației americane de către Wikileaks în 2010, chiar dacă anvergura pare mai mică iar informațiile mai puțin sensibile.

Într-unul dintre aceste mesaje, diplomații europeni califică întâlnirea dintre președinții american Donald Trump și rus Vladimir Putin, la Helsinki din iulie 2018 drept "un succes (cel puțin pentru Putin)", potrivit cotidianului american, care a consultat peste o mie de mesaje puse la dispoziția sa de Area 1.

Într-o altă telegramă, după o întâlnire dintre Donald Trump și președintele chinez Xi Jinping, diplomații europeni relatează afirmații ale președintelui chinez, care a comparat metodele omologului său american în privința Beijingului cu un "meci de box freestyle".

Potrivit societății Area 1, tehnica folosită de hackeri seamănă cu cea a unei unități de elită a armatei chineze.

Aceste telegrame, provenite de la misiuni diplomatice ale UE în lume, relatează discuții cu responsabili ai Arabiei Saudite, Israel și altor țări care au fost ulterior difuzate în cadrul Uniunii.

Numeroase telegrame se interesează de acțiunile Moscovei în Ucraina, vorbind inclusiv despre un avertisment din februarie legat de Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014, și care ar fi devenit "o zonă de înalt risc unde focoase nucleare ar putea deja să fi fost amplasate" de către ruși. Americanii au indicat că nu dețin dovezi legate de o astfel de amplasare.

În ceea ce privește administrația Trump, un înalt responsabil european descrie Statele Unite drept "cel mai important partener al nostru" chiar dacă Europa trebuie să se ridice împotriva lui Trump "în domenii unde suntem în dezacord cu Statele Unite (climat, comerț, acordul nuclear iranian)".

Comunicațiile cele mai protejate - inclusiv cele de nivel "strict secret" - se fac printr-un sistem separat a cărui securitate a fost întărită, potrivit unor oficiali europeni.