Guvernul cubanez a declarat marți că limbajul care promovează legalizarea căsătoriilor homosexuale va fi eliminat din proiectul noii constituții a țării, după ce ideea căsătoriilor gay a fost întâmpinată de respingerea generală. Astfel, noua constituție nu va oferi niciun fel de precizare despre natura căsătoriei, informează AP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Avocații drepturilor homosexualilor au propus eliminarea descrierii căsătoriei ca o uniune a bărbatului și a femeii prin schimbarea expresiei, care să facă referire la uniunea "celor doi oameni ... cu drepturi și obligații absolut egale".

Această schimbare propusă a născut proteste din partea bisericilor evanghelice și a cetățenilor obișnuiți în cadrul întrunirilor publice care au avut ca subiect noua constituție.

Adunarea Națională a Cubei a anunțat pe Twitter că o comisie responsabilă de revizuirea constituției a propus eliminarea expresiei din noua constituție "ca modalitate de respectare a tuturor opiniilor".

Constituția nu va oferi nicio îndrumare în acest sens, lăsând deschisă posibilitatea unei legalizări viitoare, fără a o promova în mod special.

Comisia constituțională este condusă de șeful Partidului Comunist și de fostul președinte Raul Castro.

Fiica sa, Mariela Castro, este o apărătoare convinsă a drepturilor lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor și transsexualilor. Sprijinul ei a ajutat la reabilitarea imaginii internaționale a Cubei asupra drepturilor LGBTQ, după ce guvernul comunist condus de Castro a trimis bărbați homosexuali în tabere de muncă forțată în anii 1960. Astfel de acțiuni au continuat până în anii 1970.

În timp ce Havana și alte orașe cubaneze au comunități homosexuale înfloritoare, atitudinile anti-homosexuale rămân adânc înrădăcinate în mentalitatea populației. Cubanezii care, de obicei, sunt timizi în a critica deschis guvernul au vorbit în număr mare împotriva articolului 68 al Constituției, despre care cred că promovează căsătoria homosexuală.

Noua constituție a Cubei va fi votată printr-un referendum la începutul anului 2019.