Juncker a cerut marți companiilor europene să-și intensifice investițiile în Africa ca parte a ceea ce el a numit un "parteneriat între egali", reamintind Forumul Comun al Uniunii Europene și al Uniunii Africane că populația Africii ar urma să se dubleze și să ajungă la 2,5 miliarde până în 2050, relatează DW.

Jean-Claude JunckerFoto: en.kremlin.ru

"Viitorul Africii este, de asemenea, viitorul nostru [european]", a spus Juncker în deschiderea evenimentului, adresându-se a peste 800 de persoane, lideri politici și oameni de afaceri aflați la evenimentul din Viena.

Întrebat dacă Europa a descoperit prea târziu care sunt oportunitățile de investiție din Africa, Junker a răspuns :,, Da, dar acum o vom face mai bine.”

Gazde ale forumului alături de actualul președinte al UA au fost și președintele Rwandei, Paul Kagame, cancelarul Kurz al Austriei - care deține președinția rotativă a UE și este un apărător al regulilor stricte europene privind migrația.

Acesta din urmă a declarat: "Nu trebuie să lăsăm continentul african în mâinile Chinei", descriind forumul de marți drept "un bun început" pentru mai multe investiții din partea Europei dincolo de Marea Mediterană.

În septembrie, Beijingul a găzduit liderii africani la un summit. Anul trecut, China și-a deschis prima bază militară de peste mare în Djibouti și este momentan cel mai mare partener comercial al Africii, urmată de Japonia și UE (luată ca o singură entitate), potrivit statisticilor furnizate de UE.