Ismail Haniyeh, liderul organizației islamiste Hamas, un oponent al cooperării cu Israelul, l-ar învinge pe actualul președinte palestinian Mahmoud Abbas în cazul organizării de alegeri pentru conducerea Autorității Palestiniene, potrivit unui sondaj de opinie, citat de Times of Israel, informează Mediafax.

AbbasFoto: Wikipedia

Datele sondajului realizat de cercetătorul Khalil Shikaki indică o victorie clară a lui Haniyeh, care ar obține 49% din voturi, în timp ce Abbas ar lua 42%.

Între facțiunea Fatah a lui Abbas și organizația Hamas, care controlează Fâșia Gaza, există o rivalitate acerbă și o deosebire profundă în ceea ce privește abordarea relației cu Israelul.

În timp ce Autoritatea Palestiniană, sub conducerea lui Abbas, cooperează activ cu forțele de securitate israeliene și susține protestele pașnice împotriva ocupației israeliene, Hamas a luptat în trei războaie împotriva Israelului.

Ultimele alegeri palestiniene au fost organizate în anul 2006, iar de atunci au fost amânate în repetate rânduri.

Cercetătorul care a realizat sondajul consideră că popularitatea liderului Hamas are legătură cu recentele proteste violente anti-Israel din Fâșia Gaza, dar și cu nemulțumirea palestinienilor față de politicile Administrației Abbas, în mod particular din cauza noii legislații privind securitatea socială.