Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat marţi aprobarea unui program de ajutor financiar pentru Ucraina şi deblocarea imediat a sumei de 1,4 miliarde de dolari, relatează AFP, potrivit Agerpres.

FMIFoto: FMI

Programul oferă un împrumut total de 3,9 miliarde de dolari pe o perioadă de 14 luni, se arată într-un comunicat al FMI.

Instituţia de la Washington a dat undă verde, în principiu, acestui program, la mijlocul lunii octombrie, la Kiev, care iese dintr-o criză economică severă şi se confruntă cu scadenţe semnificative ale datoriilor până în 2020.

"Autorităţile ucrainene au reuşit să redreseze cu succes stabilitatea macroeconomică şi creşterea cu sprijinul comunităţii internaţionale", a afirmat David Lipton, numărul doi al FMI.

Acesta a subliniat în continuare că "politica monetară şi bugetară precum şi un regim flexibil al cursului de schimb au contribuit la reducerea deficitelor bugetare".

"Rezervele (de bani) au fost parţial refăcute şi încrederea pieţelor s-a ameliorat", a adăugat el.

La sfârşitul lunii noiembrie, directoarea generală a FMI, Christine Lagarde, a estimat că au fost îndeplinite condiţiile pentru a aproba acest program de asistenţă, în condiţiile cerute de instituţie.