În fiecare an, din cauza corupției, Bulgaria pierde peste 11 miliarde de euro, sau 14% din produsul său intern brut. Acest lucru este menționat într-un raport al Grupului Verzilor/Alianța Liberă Europeană din Parlamentul European, care utilizează date de la Parlamentul European, OLAF, Eurostat și Comisia Europeană, potrivit Dnevnik, citată de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit acestuia, UE pierde anual 904 miliarde de euro din cauza corupției, ceea ce include şi consecințe indirecte, cum ar fi pierderea veniturilor fiscale și investiții străine reduse. Analizând suma într-un context global, cu aceasta UE ar putea pune capăt foametei în lume, ar putea să ajute la eliminarea malariei (4 miliarde de euro), să asigure educație primară copiilor din 46 de țări, unde veniturile sunt mici sau medii (22 de miliarde euro), să ajute la furnizarea de apă potabila şi canalizare (129 miliarde de euro), să sprijine asistență medicală în țările sărace (115 miliarde de euro), să facă investițiile anuale necesare pentru a avea acces la energie electrică până în 2030 (45 miliarde de euro). Chiar și după ce aceste cheltuieli, vor rămâne 360 de miliarde de euro.

1472 de beri pentru fiecare bulgar

În Bulgaria, corupția provoacă o pierdere de 1,8 ori mai mare decât întregul buget pentru cheltuieli sociale (6,1 miliarde de euro). Suma de bani pe care țara o pierde este de 360 ​​de ori mai mare decât întregul buget pentru ocuparea forței de muncă (aproximativ 31 milioane de euro), de trei ori mai mare decât bugetul național de sănătate (aproape 3,7 miliarde de euro) și de 2,4 ori mai mare decât cheltuielile pentru persoanele în vârstă (4,5 miliarde de euro). Bugetul poliției (518 de milioane de euro) este de 20 de ori mai mic decât costul corupției, iar cel al pompierilor (145 de milioane de euro) este de 76 de ori mai mic. Din cauza corupției, Bulgaria pierde mai mult de peste 6 ori din întreaga sumă cheltuită pentru educație (1,8 miliarde de euro).

Banii pierduți anual sunt suficienți pentru a oferi un salariu mediu pentru aproximativ 2,5 milioane de persoane (mai mult de o treime din populație), se mai arată în raport. Dacă ar fi fost distribuiţi tuturor bulgarilor, fiecare ar fi primit câte 1561 de euro pe an.

Dacă Bulgaria ar fi putut cheltui aceşti bani, ar fi putut asigura peste 10,5 miliarde de beri, sau 1472 de beri anual pentru fiecare persoană din țară, ceea ce înseamnă mai mult de patru beri pe zi. Fiecare bulgar ar putea primi de asemenea 1345 de sticle de vin, ceea ce reprezintă peste trei sticle pe zi. Banii pierduți din cauza corupției ar putea fi folosiți pentru a cumpăra peste 15 miliarde de pâini de un kilogram (2198 de persoană în fiecare an, sau peste 6 kg de pâini pe zi).

Raportul citează un sondaj Eurostat din 2017, potrivit căruia 48% dintre bulgari cred că nivelul corupției s-a deteriorat în ultimii trei ani, în timp ce 27% consideră că a rămas neschimbat. Doar 4% spun că corupția a scăzut. Conform unui procent de 83% dintre bulgari, aceasta este larg răspândită în ţară, iar potrivit 76% - face parte din cultura de afaceri din Bulgaria.

Potrivit raportului, dacă banii pe care Europa îi pierde anual din cauza corupției s-ar fi împărțit între oamenii din UE, atunci fiecare persoană ar fi primit în medie 1772 de euro pe an. Chiar și în țările cu niveluri relativ scăzute de corupție, cum ar fi Finlanda sau Danemarca, fiecare cetățean ar fi primit anual 727 sau 782 de euro pe an.

Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană face apel la UE și la statele membre să adopte o poziție mai activă în lupta împotriva corupției, să se consolideze capacitatea OLAF, Comisia Europeană să evalueze anual practicile anticorupție în state, să sporească finanțarea activităților anticorupție, să protejeze jurnaliștii și pe cei care semnalează acte de corupție și să garanteze o mai mare transparență și control asupra modului în care sunt cheltuite fondurile UE.

La nivel național, pierderile din cauza corupției din produsul intern brut al statelor membre variază de la 15% în România (38,6 miliarde euro) până la 0,76% în Olanda. Înaintea Bulgariei este doar România, același procent sunt pierderile şi pentru Grecia. Italia este prima în cifre absolute, pierzând anual 236,8 miliarde de euro din cauza corupției.