Șeful guvernului din principatul Andorra a declarat marți că este "atent" la revendicările sociale, după o manifestație care a avut loc cu o zi în urmă în cea mai mică țară din Europa, în semn de protest față de recentele legi privind liberalizarea pieței muncii și pentru a denunța o situație socială în degradare, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Circa 1.000 de oameni au scandat luni seara în centrul Andorra la Vella sloganuri ostile partidului aflat la guvernare din 2011 (Democrații pentru Andorra).

Un protest calificat drept un "succes" de către organizatori, într-o țară cu doar 85.000 de locuitori, situată între Franța și Spania și puțin obișnuită cu astfel de mobilizări.

Premierul Toni Martí a afirmat marți, într-o conferință, că guvernul trebuie să fie "atent" la revendicările manifestanților, susținând în același timp că executivul "a fost alături de clasele cele mai defavorizate" în cursul celor 8 ani de putere.

Organizatorii manifestării, în special Uniunea Sindicală din Andorra (USDA), Podemos Andorra și Stop Violences, principatul suferă de precaritatea muncii, absența reprezentării sindicale, un trai de viață scump și în special problema locuințelor, unii dintre ei cerând dreptul la vot pentru rezidenții străini sau dreptul la avort.

Sindicaliștii sunt nemulțumiți că guvernul crede "că doar cu 1.500 de euro pe lună putem trăi perfect în această țară".

Cunoscut pentru băncile sale, stațiunile de schi și țigările și alcoolul fără taxe, principatul s-a confruntat în martie cu prima sa grevă în ultimii 85 de ani.

Câteva sute de funcționari au defilat în 16 martie pentru a protesta față de o reformă a sectorului public, o mobilizare excepțională într-o țară care nu are cultura protestelor.