Albania, membră NATO, și-a deconsiprat agenții sub acoperire din greșeală după ce a publicat mii de note de plată efectuate de serviciul de spionaj către aceștia, scrie bellingcat.com.

Serviciul de informatii albanezFoto: SHISH

Lista plăților a dus la deconsiprarea identității mai multor agenți care acționează în afara țării și în interior, numărul de înmatriculare al mașinilor folosite de spioni și alte detalii sensibile.

Scurgerea de informații a fost publicată inițial în The Independent și dezvăluie detalii legate inclusiv de operațiunile agenției.

Ceea ce s-a întâmplat este cât se poate de simplu. Într-un efort de a crește transparența și de a combate corupția, ministerului albanez de finanțe publică zilnic pe site toate cheltuielile raportate de instituțiile guvernamentale.

Pe una dintre coloane este specificată instituția despre care este vorba: premier, președinție și alte instituții din țară.

Astfel, plățile serviciului intern de informații, cunoscut cu acronimul SHISH, inclusiv operațiuni și misiuni legate de NATO, au fost publicate.

Scurgerea de informații conținea zeci de agenți operativi regionali și naționali, numele, funcția și datele de identificare a unor agenți, doi dintre ei deținând poziții cheie la cartierul general al NATO din Bruxelles, alții activând în Italia, Grecia, Serbia, Kosovo și Macedonia.

SHISH a dezvăluit chiar și plățile efectuate zilnic către informatori, fiind specificate toate detaliile tranzacției.