​Japonia intenționează să achiziționeze și mai multe avioane invizibile pe radar de tip F-35, sisteme antirachetă Ageis Ashore și alte echipamente militare pentru a contracara acțiunile Chinei, Coreei de Nord și Rusiei, se arată în două documente guvernamentale nipone, informează CNBC, citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Statele Unite rămân cea mai puternică națiune din lume, dar se confruntă cu rivali și sesizăm importanța competiției strategice, atât cu China, cât și cu Rusia, pe măsură ce acestea contestă ordinea regională", se afirmă într-un document ce schițează un program de apărare pe 10 ani, aprobat marți de Guvernul Shinzo Abe.

China, a doua cea mai mare economie a lumii, și-a sporit prezența aeronavală în apele din vecinătatea Japoniei, rămâne de văzut dacă regimul din Coreea de Nord își va îndeplini angajamentul de a renunța la programul balistic și nuclear, iar Rusia continuă să întrepidă acțiuni provocatoare în regiune. În aceste condiții, Japonia intenționează să achiziționeze alte 45 de avioane invizibile pe radar de tip F-35 Lightning II, în valoare de aproximativ 4 miliarde de dolari, pe lângă cele 42 de aeronave de acest fel deja comandate, se arată într-un document privind achizițiile militare pe următorii 5 ani.

Potrivit The Wall Street Journal, numărul aparatelor F-35 din dotarea Japoniei se va ridica până la 147, astfel devenind cel mai mare client în afara SUA pentru aeronava invizibilă pe radar produsă de Lockheed Martin Corp. O parte din aceste avioane, varianta F-35B, cu decolare pe distanță scurtă și aterizare pe verticală (STOVL), ar urma să fie folosite pe portelicopterele Izumo și Kaga, dar pentru acest lucru va fi necesară modificarea celor două nave.

Guvernul de la Tokyo mai intenționează să achiziționeze două radare pentru sisteme antibalistice Aegis Ashore, rachete de intercepție SM-3, patru avioane de realimentare în zbor de tip Boeing KC-46 Pegasus și nouă aeronave de avertizare timpurie de tip Northrop Grumman E-2 Hawkeye. Japonia, care este a treia cea mai mare economie din lume, alocă doar aproximativ 1% din PIB pentru apărare.