Deținuții musulmani din lagărele din vestul Chinei se apleacă, rând pe rând, asupra mașinilor de cusut. Aceștia se află printre sutele de mii de persoane care au fost reținute și care au petrecut lună după lună renunțând la convingerile lor religioase. Acum, guvernul îi arăta la televizor ca modele de pocăință, susținând că aceștia câștigă salarii bune - și mântuirea politică - ca lucrători în fabrică, relatează The New York Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Partidul Comunist aflat în conducerea Chinei a susținut într-un val de propagandă că o rețea extinsă de tabere din regiunea Xinjiang oferă formare profesională și plasează deținuți pe diverse linii de producție pentru binele lor, oferindu-le acestora o scăpare din sărăcie, înapoiere și tentațiile islamului radical.

Tot mai multe dovezi arată, însă, că taberele chinezești pentru musulmani se transformă în sisteme de muncă forțată, o evoluție a evenimentelor care intensifică reacția internațională critică la adresa eforturilor Chinei de a controla și îndoctrina minoritatea musulmană. Numărul musulmanilor din Xinjiang nu trece de 12 milioane.

Conturile bancare din regiune, imaginile surprinse prin satelit și documentele oficiale anterioare indică faptul că un număr din ce în ce mai mare de deținuți sunt trimiși la fabrici noi, construite în interiorul sau în apropierea taberelor, unde deținuții nu au altă opțiune decât să accepte locul de muncă și să urmeze ordinele primite.