Deputaţi ai opoziţiei pichetau luni la Budapesta sediul televiziunii publice ungare, pe care o acuză de părtinire, în a şasea zi a unei fronde anti-Orban declanşate de adoptarea unei legi modificând dreptul muncii şi concentrând nemulţumirile unei părţi a opiniei publice, potrivit La Libre, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Votată miercuri, noua lege ridică la 400 numărul orelor suplimentare pe care angajatorii le vor putea cere salariaţilor în fiecare an, plătibile trei ani mai târziu.

Acest volum de ore, care reprezintă echivalentul a două luni de muncă, este considerat "exorbitant" de opoziţie şi de sindicate, care denunţă crearea unui "drept la sclavagism".

După mai multe zile de manifestaţii uneori violente în faţa parlamentului, ultima cu circa 15.000 de participanţi, duminică, mişcarea s-a deplasat luni în faţa sediului televiziunii publice MTVA, unde o nouă adunare de amploare este programată seara.

În vreme ce acest organ de presă este acuzat că e controlat total de partidul Fidesz al prim-ministrului naţional-conservator Viktor Orban, deputaţi ai opoziţiei, dintre care unii au reuşit să pătrundă în clădire în timpul nopţii, cereau luni difuzarea unui mesaj cu revendicări.

"Vrem să vorbim despre libertatea presei şi să ne alăturăm cererilor a mii şi mii de manifestanţi împotriva legii sclaviei", a explicat într-o conferinţă de presă improvizată deputatul şi liderul socialiştilor Bertalan Toth.

La jumătatea zilei, atmosfera era tensionată în faţa sediului MTVA, unde erau adunate mai multe sute de persoane, au constatat jurnalişti ai AFP. La începutul dimineţii, doi deputaţi ecologişti care intraseră în clădire au fost expulzaţi manu militari de agenţi de securitate, într-o acţiune distribuită în direct pe reţelele de socializare şi viu criticată."Un deputat, orice greşeală ar fi făcut, nu poate fi interpelat de poliţie.

Să-l atingă un agent de securitate, să-l pună la pământ şi să-l dea afară este un delict dintre cele mai serioase", s-a indignat dl Toth. "E ceva nemaivăzut!"

'Televiziunea poporului ungar'

MTVA "nu este televiziunea privată a Fidesz, ci televiziunea poporului ungar, finanţată din impozitele sale", au arătat deputaţii protestatari într-un comunicat. Fapt inedit de la revenirea la putere a dlui Orban în 2010, opoziţia de stânga, liberală şi de extrema dreaptă a defilat sub acelaşi banner duminică şi continua să facă front comun luni.

Regulat criticat de Uniunea Europeană pentru stilul lui autoritar şi nerspectarea independenţei justiţiei şi a media, dl Orban nu a mai cunoscut o asemenea contestare din aprilie 2017, când circa 40.000 de persoane au manifestat împotriva unei legi care viza Universitatea Europei Centrale, finanţată de miliardarul liberal american George Soros.Dar de astă dată, revendicările sunt mai ample, subliniază opoziţia, care doreşte să difuzeze la televiziunea publică un comunicat în cinci puncte.

În afară de abrogarea legii muncii, ea cere suprimarea unui alt text adoptat săptămâna trecută care instaurează jurisdicţii specifice pentru dosare sensibile ca licitaţiile publice sau contenciosul electoral, ceea ce alimentează temerile de încălcare a independenţei justiţiei.Protestatarii cer de asemenea aderarea Ungariei la Parchetul european, refuzată de Budapesta, şi mai ales mai multă independenţă şi obiectivitate pentru media publice.

"MTVA nu vorbeşte despre opoziţie, nu invită reprezentanţii opoziţiei la emisiuni, nu-i difuzează comunicatele", arată site-ul de ştiri inidependent Index.hu, potrivit căruia este simptomatic faptul că parlamentarii nemulţumiţi au fost nevoiţi literalmente să forţeze intrarea în această instituţie.În opinia juristei Marton Nehéz-Posony, expulzarea deputaţilor din sediul MTVA este contrară legii. "Membrii Parlamentului sunt legitim autorizaţi să pătrundă în sediul mediilor publice conform legii privind statutul membrilor Parlamentului", a arătat ea pe site-ul independent 168ora.

Guvernul a denunţat mişcarea de manifestaţii ca fiind acţiunea "vandalilor în solda lui Soros", din care dl Orban, care se revendică de la o "democraţie iliberală" şi nu-şi ascunde admiraţia pentru preşedintele rus, Vladimir Putin, a făcut duşmanul său.