Ambasadorii Uniunii Europene au dat undă verde unei prelungiri tehnice pentru încă trei luni a misiunii Sophia, anunță Il Giornale citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Misiunea, care constă într-o vastă operaţiune navală în largul coastelor Libiei, a rămas într-o fază stagnantă timp de mai multe săptămâni, deoarece Guvernul Italian, şi mai ales Matteo Salvini, ceruse o schimbare a misiunii. În acest sens a existat şi un conflict la nivelul executivului italian chiar privind misiunea, deoarece vice-premierul Ligii voia să evite reînnoirea, însă în cele din urmă a ales să cedeze pentru a evita o polemică ulterioară cu Europa sau în interiorul majorităţii.

În această săptămână, premierul Giuseppe Conte afirmase în Cameră că Italia cere "o actualizare a mandatului operaţiunii Sophia" pentru a "evita ca debarcarea migranţilor salvaţi pe mare de navele misiunii să aibă loc numai în Italia''. De asemenea, este nevoie ca toate statele membre să se întrebe dacă merită să pună în pericol o operaţiune chiar cu o puternică semnificaţie politică "pentru reitera o închidere netă vizavi de reînoirea mandatului Italiei".

Dar, în timp ce continuă să se discute despre schimbarea regulilor privind debarcările migranţilor recuperaţi pe mare, UE a decis să prelungească timp de un alt trimestru operaţiunea care, altfel s-ar fi întrerupt pe 31 decembrie. Şi într-adevăr, aşa cum au explicat şi surse de la Bruxelles, extinderea tehnică nu va ajuta la "rezolvarea" situaţiei, ci "ne va permite să câştigăm timp".

În aşteptarea unei negocieri extrem de complexe privind regulamentul misiunii, în următoarele trei luni, Italia va avea totuşi o problemă: actualele norme ale operaţiunii prevăd ca Italia să fie locul de debarcare a migranţilor salvaţi pe mare de navele implicate în misiune.

Debarcări care au scăzut drastic în ultimele luni şi datorită acordurilor cu facţiunile libiene, dar care, cu toate acestea, timp de încă trei luni, vor avea ca punct de sprijin Italia.