Președintele rus Vladimir Putin a declarat, sâmbătă, că administrația de la Kremlin ar trebui să fie prima care să sprijine muzica rap și cultura tinerilor din Rusia, în loc să le cenzureze. Putin a făcut aceste comentarii după ce o serie de concerte au fost anulate de organizatori și autorități locale în Rusia, culminând chiar cu arestarea pentru scurtă vreme a unui cunoscut rapper rus, Husky, ale cărui texte critică uneori Guvernul. Acțiunea a declanșat numeroase discuții în ultimele luni, în special în rândul tinerilor, relatează Reuters.

Vladimir PutinFoto: en.kremlin.ru

Vladimir Putin a spus că astfel de măsuri dure au fost adesea contraproductive și a sugerat o altă abordare.

"Dacă e imposibil să oprești un fenomen, atunci trebuie să preiei controlul asupra acestuia”, a spus Putin în timpul unei reuniuni a Consiliului său consultativ pentru Cultură şi Arte. "Cum să faci acest lucru, cum să preiei controlul și să îndrumi în direcția necesară... acesta este cel mai important aspect”, a mai spus președintele Rusiei, adăugând că această chestiune va fi discutată mai departe de membrii administrației sale și de Ministerul Culturii.

Rapperul Husky, care cântă în limba rusă și ale cărui melodii au fost uneori critice la adresa Guvernului, a declarat că a existat o presiune asupra activității sale artistice din partea autorităților locale, care consideră că versurile sale ar fi ofensatoare. După anularea unuia dintre concertele sale la Krasnodar, în sudul Rusiei, Husky a încercat să cânte pe o maşină, ceea ce a dus la arestarea sa, sub acuzaţia de "huliganism".

Arestarea şi condamnarea sa la 12 zile de închisoare au provocat un val de proteste, iar rapperul a fost eliberat mai devreme, mulțumită intervenţiei unor membri ai administraţiei prezidenţiale, a susținut pe Twitter editorul televiziunii de stat Russia Today.

În declarațiile de sâmbătă, Vladimir Putin răspundea unor comentarii referitoare la anularea acestor concerte rap făcute de producătorul muzical și membru al consiliului consultativ Igor Matvienko. Printre alte sugestii, Matvienko a propus crearea unui sistem de supraveghere parentală pentru concerte.

Adresându-se lui Matvienko, Putin a afirmat: "Ați spus că rap-ul se bazează pe trei piloni: sex, droguri și proteste. Dintre toate acestea, drogurile sunt cele mai îngrijorătoare", a spus Putin. "Ele sunt calea către degradarea unei națiuni".

Președintele rus a abordat totodată și problema reglementării folosirii unui limbaj injurios în genul muzical respectiv. El a spus că a vorbit despre înjurături cu un lingvist. "Mi-a spus personal că e o parte din limba noastră. E doar o chestiune de cum o folosești", a explicat Putin.

Matvienko a sugerat inclusiv o reglementare a utilizării înjurăturilor pe Internet şi în presă, însă Putin a declarat că aceasta este o chestiune delicată, astfel de cuvinte facând parte din cultura comună a rușilor.

Asemănând înjurăturile cu părți ale corpului, Putin a glumit: "Avem tot felul de părţi ale corpului şi nu e ca şi cum le-am expune mereu şi oricum, indiferent dacă e cald sau frig".