Qatarul a declarat sâmbătă că rămâne dedicat faţă de Consiliul de Cooperare al Golfului (GCC), însă blocul are nevoie să-şi poată impune mai eficient propriile reguli, arătând că o alianţă reformată ar putea pune capăt conflictului dintre Doha şi unii dintre vecinii ei, relatează The New York Times citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministrul de externe Şeic Mohammed bin Abdulrahman al-Thani a declarat că Qatarul încă mai contează pe Kuweit şi alte câteva puteri regionale pentru a contribui la rezolvarea conflictului în cadrul căruia Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain şi Egiptul (non-membru GCC) i-au impus primului un boicot politic şi economic începând din iunie 2017.

„Credem că suntem mai relevanţi ca un bloc” pentru Occident, decât ca ţări individuale, fragmentaţi, a declarat el la Forumul anual de la Doha, însă a afirmat că GCC nu are „colţi” şi are nevoie de un mecanism de soluţionare a disputelor.

„Ei au mecanisme adoptate şi nu le accesează niciodată (pentru a trage pe cineva la răspundere), întrucât unele ţări consideră că ele nu au obligativitate legală, astfel că trebuie să ne asigurăm că toate regulile cărora ne supunem sunt juridic obligatorii pentru toată lumea din regiune.”

Cele patru state acuză Qatarul că susţine terorismul în regiune şi că se pune bine cu duşmanul regional, Iranul. Doha neagă acuzaţiile şi afirmă că boicotul urmăreşte să-i îngrădească suveranitatea.

Disputa a rezistat eforturilor de mediere ale Kuweitului, care, alături de Oman, face şi el parte din GCC, şi ale SUA, care consideră că unitatea Golfului este esenţială pentru izolarea Iranului.

Un semn că disputa a rămas la fel de acută e faptul că emirul Qatarului nu a participat duminică la o conferinţă anuală a Golfului. Doha anunţase anterior că părăseşte OPEC-ul pentru a se concentra pe producţia de gaze, manevră care a fost percepută ca o săgeată îndreptată contra şefului de facto al clubului exportatorilor de petrol, Arabia Saudită.

„În criza din Golf poziţia noastră rămâne neschimbată - ridicarea blocadei şi soluţionarea diferendelor prin dialog”, a declarat la Forum emirul Qatarului, Tamim bin Hamad al-Thani.

Statele care au instituit boicotul afirmă că disputa nu constituie o prioritate şi insistă ca Doha să se conformeze unei liste de solicitări remise la începutul crizei, între care desfiinţarea postului TV Al Jazeera, restrângerea relaţiilor cu Teheranul şi închiderea bazei militare a Turciei din Qatar.

Arabia Saudită cu populaţie majoritar sunnită şi Iranul cu populaţie majoritar şiită sunt prinse în mai multe războaie prin interpuşi din Orientul Mijlociu, în vreme ce relaţiile Turciei cu regatul s-au răcit în urma asasinării jurnalistului saudit Jamal Khashoggi la consulatul din Istanbul al regatului.

Miniştrii de externe ai Turciei şi Iranului participă la Forumul de două zile şi au susţinut poziţia Qatarului în conflict.

Ministrul român de externe, Teodor-Viorel Meleşcanu, a declarat plenului că România, care va prelua din ianuarie pentru şase luni preşedinţia rotativă a Consiliului UE, lucrează la organizarea unei conferinţe ce ar putea contribui la rezolvarea conflictului din Golf.

„Ne gândim la un eveniment comun pentru statele UE şi arabe şi am dori să avem o discuţie directă cu statele GCC. Sperăm să-l organizăm în aprilie şi, în principiu, ar avea loc la Bucureşti”, a declarat el ulterior pentru Reuters.

Nu este clar pe moment dacă şi UE va aproba conferinţa.

Ministrul de externe al Bahrainului a declarat sâmbătă că nu este nevoie de mediere, întrucât soluţia se află în mâinile Qatarului.

„Nu este criza noastră, este criza Qatarului. Deci nu e nevoie de un mediator pentru a o soluţiona, lucrul de care este nevoie e o persoană înţeleaptă din poporul lui (al Qatarului)”, a scris pe Twitter Şeic Khalid bin Ahmed al-Khalifa.