Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat vineri că China ar trebui să elibereze doi cetățeni canadieni care au fost reținuți săptămâna această după ce autoritățile din Canada au arestat un director executiv chinez pe un mandat de extrădare din SUA relatează AFP.

Justin TrudeauFoto: Flickr/ DoD News

Oficialii canadieni au primit vineri acces consular la unul dintre cei doi deținuți din China și încă încearcă să îl contacteze pe al doilea, a anunțat Ministerul de Externe.

China i-a reținut pe cei doi oameni de afaceri Michael Spavor și Michael Kovrig, un consilier al Grupului Internațional de Criză și un fost diplomat - după ce poliția canadiană a arestat-o pe Meng Wanzhou, directorul financiar al Huawei Technologies pe 1 decembrie.

"Aceasta este una dintre situațiile în care intri în momentul în care cele două mari economii din lume, China și Statele Unite, încep să se lupte una cu cealălalta", a declarat Trudeau pentru City TV din Toronto.

"Războiul comercial se agravează și va avea tot felul de consecințe neintenționate asupra Canadei, potențial chiar asupra întregii economii globale. Suntem foarte îngrijorați de asta ", a continuat Trudeau.