El Nacional, ultimul ziar anti-guvern important din Venezuela, a încetat să scoată ediții tipărite după 75 de ani de activitate. Reprezentanții ziarului spun că acesta este un efect imediat al presiunii exercitate de regimul Maduro. Statul controlează importul de hârtie de imprimat, informează DW.

Redactia El NacionalFoto: Wikipedia

Cotidianul El Nacional din Venezuela va opri complet ediția tipărită joi, au spus editorii săi, dând vina pe presiunea guvernului. El Nacional a fost ultimul ziar de opoziție care să mențină încă circulația la nivel național în Venezuela.

,,Am rezistat mai mult decât ceilalți", a declarat președintele El Nacional, Miguel Otero, ziarului spaniol ABC. ,,Dar, în cele din urmă, nu am mai putut continua."

Ziarul popular va continua să publice știri online.

Motivul imediat de oprire a distribuției ziarului în format fizic este lipsa de hârtie tipografică, potrivit editorilor. În Venezuela, importul de hârtie necesită o permisiune specială din partea guvernului. Mai multe ziare mai mici au fost deja obligate deja să suspende tipărirea publicațiilor.

El Nacional a reușit să continue să lucreze bazându-se pe donații de hârtie de la presa locală și din țările străine. Cu toate acestea, ziarul își redusese deja circulația și numărul de pagini.

Miguel Otero a declarat pentru ABC că agenția media a fost de asemenea lovită de procese justificate de guvern, controale fiscale și restricții la contracte de publicitate. Otero însuși a fost obligat să părăsească Venezuela cu ani în urmă pentru a evita condamnarea la închisoare.

Otero susține că echipa de jurnaliști din spatele El Nacional va continua să activeze în mediul online.

,,El Nacional nu a murit, va fi doar reinventat”, spune Jorje Makriniotis, managerul general al publicației. ,,Nimeni nu ne va reduce la tăcere.”