După ani de stagnare în problema „conflictului înghețat“ din Kosovo, în acest an comunitatea internațională a abordat în mod deschis problema și a negociat un schimb de teritorii și o schimbare a frontierelor dintre Serbia și Kosovo. Aceste evenimente au marcat depășirea unui tabu absolut în sistemul de valori european. Însă discuția despre o armată a Kosovo ar putea anula tot progresul negocierilor de până acum, relatează DW.

Steagul KosovoFoto: pixabay.com

Președintele sârb, Aleksandar Vucic, și omologul său kosovar, Hashim Thaci, au discutat despre această posibilitate, în încercarea de a reda zone din nordul Kosovo Serbiei, în timp ce zonele locuite predominant de albanezi din sudul Serbiei ar merge către Kosovo.

În ciuda avertizărilor din partea liderilor europeni - în special din partea Germaniei - de a nu trasa granițe etnice, problema este încă pe masă. Conform rapoartelor, Vucic și Thaci continuă să negocieze.

Influența UE, care de ani de zile a moderat dialogul dintre cele două țări, este în scădere. Uniunea nu dispune de stimulente pozitive pe care să le ofere statelor balcanice. La Bruxelles, nimeni nu este pregătit să ofere o dată concretă a aderării Serbiei la UE.

Kosovo, care nu este încă recunoscută ca stat independent de cinci state membre ale UE, nu mai prezintă semnele ”euforiei UE” după ce regimul de liberalizare a vizelor nu le-a fost acordat în ciuda faptului că țara a îndeplinit toate condițiile formale. Populația din Kosovo este singura din regiune care nu poate să călătorească liber în Europa.

Discuțiile cu privire la aranjamentele militare din cele două state au schimbat complet termenii negocierii dintre Serbia și Kosovo. Serbia a amenințat că va declara război dacă Kosovo va decide vineri să-și înființeze propria armată și să trimită trupe militare spre nord.

O mișcare a Serbiei de a proteja populația sârbă din nord nu poate fi exclusă, potrivit premierului sârb, Ana Brnabic, chiar dacă 4 000 de trupe KFOR au fost detașate în Kosovo pentru a proteja granițele și pacea.

,,Sper că nu va trebui niciodată să folosim armata noastră", a spus ea, în mod deliberat ambiguu. O astfel de mișcare ar duce la completarea schimbării frontierei pe care Vucic și Thaci o negociază.

O escaladare militară majoră este puțin probabilă, deoarece Kosovo se află sub protecția directă a SUA, cu Camp Bondsteel, una dintre cele mai mari baze americane din afara SUA, situată în estul Kosovo. Spre deosebire de alți reprezentanți ai NATO, noul ambasador american a făcut deja o mențiune favorabilă cu privire la crearea armatei.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a adoptat o abordare relaxată cu privire la problemă, deoarece vede în înființarea armatei o ocazie de a pune în discuție angajamentul NATO în țară.

Reacția Moscovei a fost mai alarmantă. Proclamarea unei armate kosovare ar putea "avea consecințe grave nu numai pentru populația sârbă din regiune, ci pentru securitatea din Balcani".