Guvernul ceh a anunţat joi că a urmat o recomandare a UE şi a suspendat trimiterea la Bruxelles a cererilor de rambursări de fonduri "legate de Agrofert", un grup fondat de prim-ministrul Andrej Babis, implicat într-un presupus conflict de interese, relatează AFP, conform Agerpres.

Andrej BabisFoto: AGERPRES

Câteva ore mai devreme, eurodeputaţii au făcut apel la UE să efectueze o anchetă extinsă după acuzaţiile la adresa lui Babis, în scopul "protejării banilor europeni".

La Praga, Ministerul de Finanţe a anunţat că a oprit "cu titlu preventiv" şi "din precauţie" trimiterea la Bruxelles a cererilor de rambursare a subvenţiilor "legate de Agrofert". Conglomeratul agroalimentar fondat de Andrej Babis include, de asemenea, două mari cotidiene, şi principalul post de radio privat al ţării.

Potrivit Alenei Schillerova, ministrul ceh de finanţe, comisarul european pentru buget Günther Oettinger a "recomandat" într-o scrisoare adresată săptămâna trecută guvernului ceh ca societăţile din holdingul Agrofert să fie retrase de pe lista cererilor de rambursare.

"Respectăm recomandarea", a declarat Schillerova pentru televiziunea online TV Seznam, precizând că ministerul său a retras deja o astfel de cerere, în sumă de 116.000 de euro. "Nu ştim încă de câţi bani va fi vorba", a precizat ea.

Potrivit Alenei Schillerova, Bruxellesul va trimite la începutul lui ianuarie la Praga o echipă de auditori însărcinaţi să examineze respectarea regulilor în ceea ce priveşte atribuirea de subvenţii europene.

Andrej Babis este şeful mişcării populiste ANO, învingătoare în alegerile legislative din octombrie 2017. După eşecul unui prim cabinet format din membri ANO şi miniştri tehnocraţi, el conduce din iunie un guvern minoritar format împreună cu social-democraţii şi susţinut de comunişti.

Votul eurodeputaţilor, deşi nu este unul care să constrângă, contribuie la accentuarea presiunii asupra lui Babis. Miliardarul a supravieţuit luna trecută unei moţiuni de cenzură în parlamentul ceh în urma precedentelor acuzaţii de fraudă cu subvenţii europene.

A doua avere a ţării potrivit Forbes, el este suspectat de conflict de interese între rolul său de şef al guvernului şi activităţile sale economice.

Într-o rezoluţie adoptată cu 434 de voturi pentru, 64 împotrivă şi 47 de abţineri, eurodeputaţii au cerut Comisiei Europene să publice toate documentele legate de dosar şi să explice măsurile pe care intenţionează să le ia pentru a remedia situaţia. Într-o notă confidenţială datată 19 noiembrie, dezvăluită în presă, avocaţii UE afirmă că dubla calitate a lui Babis contravine dreptului european şi ar putea duce la o cerere către guvernul ceh să restituie subvenţiile UE.

Parlamentul European notează că Babis este proprietarul Agrofert, şi că societăţile grupului au primit sume între 42 şi 82 de milioane de euro din fondurile structurale şi de investiţii europene între 2013 şi 2017.

Andrej Babis a respins cu fermitate aceste acuzaţii, argumentând că nu mai controlează Agrofert, care este gestionat de un fond independent.

Parlamentul European menţionează şi venitul de 3,5 milioane de euro primit în primul semestru al lui 2018 de Babis din partea grupului Agrofert prin intermediul fondului său fiduciar, pe când era preşedinte al "consiliului pentru fonduri structurale şi investiţii europene" în ţara sa.

Bruxellesul a început să ancheteze Agrofert după ce militanţi cehi ai Transparency International au dezvăluit că Andrej Babis a rămas proprietarul de facto al conglomeratului, în pofida măsurilor luate pentru a se retrage.

"Tot acest teatru este opera opoziţiei, care abuzează de Parlamentul European pentru a duce o luptă politică împotriva mea", a afirmat Babis joi seară la televiziunea publică cehă CT.