O statuie a lui Mahatma Gandhi, faimosul lider indian pro-independență, a fost mutată dintr-un campus universitar din capitala Ghanei, Accra. Profesorii de la Universitatea din Ghana au început să semneze o petiție pentru îndepărtarea statuii din campus imediat după ce aceasta a fost dezvelită în 2016 de fostul președinte al Indiei, Pranab Mukherjee, transmite BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Profesorii susțin că Gandhi era rasist și că eroii Africii ar trebui să fie celebrați mai des.

Autoritățile din Accra au cedat în fața presiunii exercitate de comunitatea academică și au decis să mute statuia din campusul universitar.

Nana Adoma Asare Adei, o studentă a Facultății de Drept, a declarat pentru BBC că ,,a păstra această statuie înseamnă că noi credem în lucrurile în care credea el (Gandhi). Nu cred că ar trebui să avem această statuie în campus.”

Mahatma Gandhi a fost una dintre cele mai proeminente figuri ale secolului 20. Acesta este cunoscut pentru conducerea rezistenței non-violente din India sub conducerea colonială britanică.

Cu toate acestea, Gandhi a trăit o bună parte a vieții în Africa de Sud, iar comentariile sale cu privire la africanii de culoare sunt cel puțin controversate.

În scrierile sale de tinerețe, acesta susține că indienii sunt ,,infinit superiori” persoanelor de culoare.