Senatorii au votat joi o rezoluţie prin care recomandă SUA să pună capăt asistenței acordate Arabiei Saudite pentru războiul din Yemen și să ceară în mod direct învinuirea prinţului moştenitor Mohammed bin Salman pentru moartea jurnalistului Jamal Khashoggi, relatează Associated Press, citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Succesiunea voturilor bipartizane a venit la două luni după ce jurnalistul saudit a fost ucis la consulatul de la Istanbul și după ce Trump s-a eschivat permanent în legătură cu cei responsabili. Oficialii americani de informații au concluzionat că bin Salman trebuie să fi avut cel puțin cunoștință de complot, dar Trump a elogiat în mod repetat regatul.

Prin această rezoluție, adoptată în unanimitate, Senatul consideră că prințul este "responsabil pentru crimă" și solicită guvernului Arabiei Saudite să "asigure răspunderea adecvată".

Senatorii au votat 56-41 şi recomandă încetarea susținerii războiului din Yemen, un afront direct la capacitățile puterii de război ale administrației.

De asemenea, rezoluția numește războiul din Yemen o "criză umanitară" și cere ca toate părțile să caute o încetare imediată a focului.