Liderii facțiunilor rivale din conflictul din Yemen au convenit joi asupra încetării focului în orașul Hodeidah și în împrejurimile acestuia. A fost înregistrat astfel un progres major în negocierile care ar putea pune capăt la ceea ce ONU numește ,,cea mai gravă criză umanitară din lume”, informează AlJazeera.

HotNews.roFoto: Hotnews

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat joi că Houthii au fost de acord să se retragă din orașul occidental și să renunțe la controlul a trei dintre porturile sale - Hodeidah, Saleef și Ras Isa - care servesc ca o linie de salvare majoră pentru mai mult de 18 milioane de Yemeniți care trăiesc în teritoriul rebel.

Ca parte a acordului, porturile vor intra sub controlul "forțelor locale", care vor trimite veniturile porturilor către Banca Centrală a țării.

Banca centrală va începe apoi să plătească salariile angajaților guvernamentali în zonele deținute de Houthi. Un număr de 1,2 milioane de funcționari publici nu și-au primit salariile de aproape doi ani, lăsând serviciile de sănătate, educație și salubritate fără persoanalul și resursele necesare pentru a le menține în funcțiune.

,,Înțelegerea de astăzi înseamnă mult. Acesta poate fi începutul unei perioade de pace și sfârșitul crizei umanitare din Yemen”, le-a spus Guterres reporterilor.

,,Războiul din Yemen a durat patru ani- patru ani de suferință devastatoare pentru poporul din Yemen”, a adăugat acesta.