Italia trebuie să depună în continuare eforturi pentru Bugetul pe anul 2019, a decretat comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, comentând anunţul făcut de guvernul italian, care a spus că în anul 2019 deficitul italian va fi 2.04% din PIB. "Este un pas în direcţia cea bună, dar nu e destul, mai trebuie luate multe măsuri, poate de ambele părţi," a spus Moscovici într-o audiere în Senatul francez, cerând Italiei să facă noi eforturi pentru consolidarea finanţelor publice în 2019 şi subliniind că reducerea deficitului este considerată insuficientă, potrivit Rainews, citat de Rador.

Pierre Moscovici, comisar europeanFoto: Comisia Europeana

Conte: "Sunt mulţumit, nu vrem să întoarcem spatele italienilor"

"Eu sunt mulţumit cu propunerea pe care am făcut-o Comisiei. Noi nu întoarcem spatele italienilor, lucrăm pentru interesul acestora şi considerăm că este o propunere excelentă şi din punct de vedere european", a declarat primul-ministru Giuseppe Conte răspunzând la întrebările reporterilor care îi cereau să comenteze declaraţiile comisarului european, Pierre Moscovici.

Moscovici

"Nu putem face compromisuri cu regulile", a spus Moscovici, reiterând că nu există nici un "tratament privilegiat" pentru Franţa. "Putem aplica aceste reguli în mod inteligent, flexibil şi subtil, dar noi nu putem deroga de la ele," a insistat comisarul. "Încercăm să facem aceste alegeri politice cât mai compatibile posibil", a spus Moscovici.

Pierre Moscovici a reiterat faptul că Franţa lui Emmanuel Macron poate depăşi plafonul de 3% pentru a finanţa măsurile menite să placheze criza "vestelor galbene" şi a adăugat că speră ca această încălcare a acordurilor cu Bruxelles-ul pentru anul 2019 să fie cât "mai limitată posibil" şi mai "temporară".

Timmermans

Dialogul cu Italia este "constructiv şi merge mai departe". "Sperăm să se găsească o soluţie", a spus vice-preşedintele Comisiei UE Frans Timmermans referindu-se la confruntarea dintre guvern și Comisie privind legea bugetului. Potrivit lui Timmermans, nu există diferenţe de tratament între Italia și Franța din partea executivului UE: "Nu, vă asigur personal că evaluăm în acelaşi mod situaţiile ţărilor membre. Vom evalua situaţia din Franţa, atunci când aceasta va fi clarificată". "Cu Italia avem un dialog constructiv, sperăm să găsim o soluţie, mai mult de atât nu vă pot spune în acest moment", a adăugat.

Salvini şi Di Maio au încredere deplină în munca lui Conte

"Vom continua să sprijinim propunerea noastră cu convingere. Avem încredere deplină în activitatea lui Conte. Suntem oameni cu bun-simţ şi mai ales respectăm promisiunile făcute cetăţenilor menţinând venitul minim şi cota de 100 care vor fi neschimbate. Vom onora toate angajamentele luate, de la muncă la securitate, de la sănătate la problema pensiilor, fără penalizări", au anunţat într-o notă comună cei doi vicepremieri Luigi Di Maio și Matteo Salvini. Care nu au comentat deloc cuvintele lui Pierre Moscovici.

Propunerea lui Conte

Premierul Giuseppe Conte a zburat la Bruxelles împreună cu ministrul economiei, Tria, pentru a-l convinge pe președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi a opri procedura de încălcare care pluteşte deasupra legii bugetare italiene. "Am anticipat Bruxelles-ului propunerea noastră şi am prezentat planul guvernului. Noi nu trădăm încrederea italienilor. Ne respectăm angajamentele luate. Soldul final pe care ni l-am propus este de 2.04%", a declarat preşedintele Consiliului după întrevederea cu președintele Juncker, vicepreşedintele Dombrovskis şi comisarul european pentru afaceri economice şi financiare Olli Rehn, vorbind despre raportul PIB-deficit.