Liderii Uniunii Europene i-au dat joi asigurări primului ministru Theresa May că vor încerca să ajungă la un nou acord cu Marea Britanie până în 2021, astfel încât controversatul statut al frontierei cu Irlanda să nu fie instituite niciodată, relatează Reuters, citat de Mediafax.

Theresa MayFoto: Agerpres/AP

Irlanda a blocat o prevedere care fusese inclusă într-un proiect anterior al acordului cu UE care promitea Marii Britanii că blocul comunitar va încerca să îi dea mai multe asigurări în privinţa statutului frontierei cu Irlanda mai târziu.

"Nu este deschisă pentru renegociere", au declarat cei 27 de lideri ai statelor membre într-o declarație comună privind acordul de Brexit pe care l-au convenit cu Theresa May la sfârșitul lunii noiembrie. Premierul britanic arevenit la Bruxelles pentru a cere asigurările de care ar avea nevoie pentru ca acordul să fie adoptat de Parlamentul de la Londra.

Blocul comunitar a transmis că dorește să "stabilească cât mai curând posibil un parteneriat cu Marea Britanie în viitor" și că ar avea ca scop să îl pună în aplicare până la sfârșitul anului 2020", astfel încât să nu mai fie necesară declanșarea sistemului de control la frontieră".

Dacă vor fi instituite controalele, UE a anunţat că se vor aplica "temporar, cu excepția cazului în care vor fi înlocuite de un acord ulterior", ceea ce ar garanta că nu se va reveni la o graniță tare cu Irlanda.

UE a promis că va întreprinde "toate demersurile" pentru a asigura controalele, o garanție pentru a evita o graniță tare, va fi aplicată doar "atâta timp cât este strict necesar".