Parlamentul britanic se va pronunța în ianuarie asupra acordului privind Brexitul convenit de Theresa May cu Uniunea Europeană, după amânarea votului care era prevăzut în această săptămână, a anunțat joi guvernul, potrivit AFP.

Votul va avea loc după reluarea sesiunii parlamentare, prevăzută în 7 ianuarie, și înainte de data limită de 21 ianuarie precedent fixată de executiv.

Mai mulți deputați cereau ca acest vot să aibă loc săptămâna viitoare, înainte de vacanța parlamentară pentru sărbătorile de sfârșit de an începând cu 21 decembrie, dar acest lucru nu este prevăzut pe agenda publică difuzată de Twitter de ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Andrea Leadsom.

În fața perspectivei unui usturător eșec, premierul conservator Theresa May anunțase luni, în ultima clipă, amânarea votului prevăzut a doua zi în Camera Comunelor.

Acordul este criticat atât de "Brexiters", care se tem de o legare permanentă a Regatului de UE, cât și de eurofili, care speră încă să răstoarne rezultatul referendumului.

May va participa joi și vineri la un summit european în care va încerca să obțină concesii din partea partenerilor europeni.

Ea dorește în special să se asigure de caracterul temporar al "plasei de siguranță", un dispozitiv care prevede ca ultim recurs menținerea Marii Britanii într-o uniune vamală cu UE, pentru a evita revenirea la o graniță fizică în insula Irlandei.