După ce a trecut cu bine testul votului de încredere acordat de parlamentarii conservatori, premierul britanic Theresa May va merge joi la Bruxelles unde are loc Consiliul European. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anuțat că se va întâlni joi cu premierul britanic pentru ”discuții de ultim moment”, înainte de summitul UE, care va fi dominat de tema Brexit.

Theresa MayFoto: Flickr/ Tiocfaidh ár lá 1916

Premierul va căuta sprijinul liderilor UE pentru o soluție legală referitoare la backstopul privind granița cu Irlanda, unul dintre principalele obstacole în calea aprobării acordului Brexit de către Parlamentul de la Londra.

Liderii UE au avertizat că nu vor renegocia acordul care a fost aprobat deja la ultima reuniune extraordinară a Consiliului care a avut loc la finalul lunii noiembrie. Totuși, ei sunt dispuși să ofere mai multe garanții cu privire la perioada de tranziție, scrie BBC.

Discuțiille cu oficialii europeni se vor desfășura în contextul în care miercuri seara Theresa May a supraviețuit unui vot de încredere acordat de parlamentarii conservatori. May a câștigat cu 200 de voturi pentru la 117, votul fiind secret.

Theresa May a promis la scurt timp după obţinerea sprijinului din partea membrilor propriului partid în privinţa acordului de Brexit că va continua să lucreze pentru a duce la bun sfârşit "ceea ce oamenii au votat”.

Reuniunea de la Bruxelles va începe joi, la ora 16.00 (ora României), și va continua și vineri. La eveniment participă și președintele Klaus Iohannis.