Soldații din Coreea de Sud și Coreea de Nord au trecut granița în teritoriile opuse în mod pașnic pentru prima dată din 1950, de la invadarea Coreii de Sud. Seoul transmite că soldații au sarcina de a verifica periodic progresul desființării posturilor de gardă din zona demilitarizată, relatează The Manila Times.

Kim Jong-un si Moon Jae-in pe Muntele PaekduFoto: AGERPRES

Coreea de Nord a invadat Coreea de Sud în 1950, declanșând astfel Războiul Coreean. Conflictul a fost încheiat printr-un armistiție în 1953. Cele două țări au rămas într-o stare de război, dar anul acesta a adus o reconciliere rapidă între cele două tabere.

Președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, și Kim Jong Un, liderul Coreei de Nord, au fost de acord să desființeze posturile de gardă de la granția dintre cele două țări în septembrie, după summitul din Pyongyang.

Coreea de Nord și-a bombardat 10 dintre posturi în noiembrie, în vreme ce Coreea de Sud a desființat și ea 10 posturi folosind excavatoare.

Inspectorii sud-coreeni au vizitat, miercuri, fiecare dintre posturile de gardă de pe partea nordică pentru a se asigura că acestea au fost dezmembrate și că toate armele de foc și trupele au fost îndepărtate, a spus ministrul Apărării din Seul.

Inspectorii nord-coreeni au efectuat același proces la posturile de gardă din sud miercuri după-amiaza, a adăugat acesta.