De la echipamente de luptă la nave militare, țările din Orientul Mijlociu sunt cei mai importanți cumpărători de echipamente militare americane. Între 2013 și 2017, Orientul Mijlociu a fost responsabil pentru 49% dintre exporturile de arme SUA, potrivit unui raport al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm, informează CNBC.

Trump semnand acorduri economice cu regele SalmanFoto: Captura YouTube

Arabia Saudită se află în topul listei țărilor care importă armament din SUA. În ultimii cinci ani, Riyadhul a fost responsabil pentru 18% din totalul de vânzări de arme înregistrat de SUA, vânzări în valoare de 9 miliarde $.

Arabia Saudită, monarhia bogată în petrol, este unul dintre cei mai importanți parteneri strategici ai Americii și un funanțator important al companiilor americane de apărare.

Acordurile de apărare din Arabia Saudită, care au fost intermediate de mai multe administrații din S.U.A., au intrat recent sub atenția presei din cauza rolului jucat de Arabia Saudită în războiul din Yemen și din cauza uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi.

Președintele american Donald Trump a menționat importanța acordurilor de apărare în apărarea deciziei sale de a sprijini monarhia saudită în urma uciderii lui Khashoggi.

Saudiții au acceptat să achiziționeze navele de luptă Littoral Combat Lockheed Martin pentru 6,5 miliarde de dolari și sistemul de apărare antirachetă Raytheon Patriot pentru 1,6 miliarde de dolari.

Departamentul de Stat din SUA a anunțat că, pe durata acestui an fiscal, SUA a vândut echipament militar guvernelor străine în valoare de 55 miliarde $, cu 33% mai mult decât în 2017.