​Ungaria a adoptat miercuri o lege pentru a înființa instanțe de judecată aflate sub directa supraveghere a ministrului justiției. Criticii spun că o astfel de măsură ar permite intervenția politică în chestiunile juridice și va submina statul de drept, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Instanțele administrative vor prelua cazurile legate de problemele guvernamentale, precum taxarea și alegerile administrate în prezent în sistemul juridic principal. Guvernul a declarat că instanțele judecătorești vor fi prezidate de judecători independenți care vor putea să gestioneze cazurile mai eficient.

Ministrul Justiției va avea o mare putere în numirea judecătorilor și va supraveghea bugetele instanțelor. Grupurile pentru apărarea drepturilor omului susțin că măsura a compromis separarea puterilor executive și judiciare prin ceea ce reprezintă un pas mai departe spre autoritarism făcut de către prim-ministrul de dreapta, Viktor Orban.

,,(Legea) reprezintă o amenințare gravă la adresa statului de drept în Ungaria și contravine valorilor pe care Ungaria le-a acceptat la momentul aderării la Uniunea Europeană", a afirmat într-o declarație grupul pentru drepturile Comitetul de la Helsinki.

,,Având în vedere că proiectul de lege subminează separarea puterilor, granițele dintre puterea executivă și cea judiciară din Ungaria vor fi estompate și ar putea deschide calea pentru intervenția politică a guvernului", au adăugat reprezentanții grupului.