Guvernul spaniol va aproba la 21 decembrie o creştere cu 22 de procente a salariului lunar minim, respectiv până la 900 de euro, a anunţat miercuri premierul Pedro Sanchez. Creşterea salarială, ce urmează să intre în vigoare în luna ianuarie, a fost convenită alături de partidul anti-austeritate Podemos, ca parte din eforturile premierului socialist de a obţine suficient sprijin pentru adoptarea în parlament a bugetului pentru exerciţiul financiar 2019, potrivit Reuters.

Premierul spaniol Pedro SanchezFoto: Facebook/ Pedro Sánchez Pérez-Castejón

Creşterea salarială, iniţial aşteptată a fi decisă la 28 decembrie, va fi aprobată prin decret în contextul în care cabinetul va avea o reuniune excepţională la Barcelona, la 21 decembrie, în ceea ce Sanchez califică a fi un semn că guvernul doreşte să impulsioneze "prosperitatea pentru toate teritoriile". Tensiunile legate de Catalonia sunt unele dintre cele mai spinoase probleme cu care se confruntă premierul, care controlează mai puţin de un sfert dintre fotoliile parlamentare.

Administraţia regională catalană s-a confruntat cu proteste anti-austaritate în utlimele săptămâni. Socialiştii lui Sanchez au nevoie de sprijinul partidelor mai mici pentru adoptarea unor legi, cum este şi proiectul de buget, potrivit Rador.