Trei săptămâni de tăcere devastatoare. Retras de la începutul crizei, Emmanuel Macron cunoaște în acest barometru – realizat înaintea alocuțiunii prezidențiale de luni, 10 decembrie – una din căderile cele mai mari din madatul său. Președintele Republicii își vede cota de popularitate prăbușindu-se cu 6 puncte față de ultimul nostru sondaj, neatingând astăzi decât 20% opinii favorabile. Un record de nepopularitate de la începutul mandatului. În același timp, procentul de opinii nefavorabile urcă de la 70 la 76% pe totalul francezilor. În plus, depășește pragul de 50% opinii “foarte nefavorabile”, potrivit Le Point, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Desigur, nemulțumirile din cadrul opoziției cresc și mai mult în acest decembrie: aprecierile negative ating 94% printre simpatizanții Rassemblement național (+ 2), 92% printre cei ce ar vota Les Insoumis (+ 7) și 80% în electoratul Partidului Socialist. Dar, mai grav pentru Emmanuel Macron, imaginea lui se degradează net și printre cei care constituiau până acum sprijinul lui. Astfel, procentul de opinii “favorabile” scade cu 6 puncte printre simpatizanții Les Républicains (20 %) și mai ales cu 8% în propriille rânduri ale La République en marche (81 %).

“Din punct de vedere sociologic și demografic, categoriile care au un ecou în revendicările Vestelor galbene își accentuează neîncrederea”, analizează Federico Vacas, director adjunct al departamentului politică și opinii de la Ipsos. Într-adevăr, muncitorii nu mai reprezintă decât 5% printre cei care au o părere bună despre președintele Republicii (- 8), 15 % printre locuitorii din mediul rural (- 6) și 12 % printre francezii cu un venit între 1.200 și 2.000 de euro (- 9). Procentul de nesatisfăcuți are chiar tendința să crească: printre cei de 60 de ani și peste, “unul din nucleele dure ale popularității sale”, Emmanuel Macron pierde 11 puncte din opiniile favorabile (21 %).

Édouard Philippe la fel de nepopular ca Jean-Marc Ayrault

În acest context de criză acută a puterii, popularitatea prim-ministrului scade la fel de mult ca cea a președintelui Republicii. Édouard Philippe cunoaște o scădere notabilă de 5 puncte în opiniile favorabile și nu mai obține decât 22% aprecieri positive. Este un record trist pentru un fost primar al Le Havre de când este la Palatul Matignon.

Este de asemenea aproape cel mai scăzut nivel înregistrat de un prim-ministru de la lansarea acestui barometru de către Ipsos în 1996: doar Jean-Marc Ayrault în noiembrie 2013 (21 %) și Bernard Cazeneuve în iunie 2016 (20 %) au avut un scor mai mic. Printre indicatorii în scădere, Philippe are o mare neîncredere printre simpatizanții fostului său partid, Les Républicains: numai 21% mai au o părere bună despre el, adică o scădere de 13 puncte față de noiembrie.

Asta înseamnă că, încet-încet, cuplul executiv este pe cale să piardă dreapta. Slab motiv de satisfacție pentru șeful guvernului: el nu adună “decât” 39% opinii “foarte nefavorabile” (față de 50% pentru Emmanuel Macron), semn că mania se concentrează mai mult pe figura președintelui Republicii.

Printre membrii guvernului, puțini scapă de acest climat de scepticism față de putere.

Pentru toți miniștri incluși în sondaj în această lună procentul de opinii favorabile scade: Bruno Le Maire (- 2 à 22 %), Jean-Michel Blanquer (- 2 à 21 %), Marlène Schiappa (- 2 à 19 %), Christophe Castaner (- 1 à 19 %), Agnès Buzyn (- 2 à 16 %), Muriel Pénicaud (- 2 à 13 %), Gérald Darmanin (- 4 à 13 %), Benjamin Griveaux (- 1 à 12 %) și François de Rugy (- 4 à 11 %). Doar ministrul afacerilor externe, Jean-Yves Le Drian, aflat regulat în top 5 al personalităților politice preferate de francezi (a patra lună luna aceasta) este în creștere cu un punct atingând 32% aprecieri pozitive.

Opoziția suferă… în afară de Dupont-Aignan !

Nici partidele de opoziție nu sunt aprobate de francezi. Sondajul nostru arată că liderii lor nu profită de criza prin care trece executivul: Marine Le Pen rămâne pe loc cu 27 % opinii favorabile, iar Jean-Luc Mélenchon câștigă 2 puncte până la 26%. Situație proastă în schimb pentru Laurent Wauquiez: președintele Les Républicains scade cu 3 puncte în această lună, neavând decât 15% păreri pozitive. În ce privește Partidul Socialist, Olivier Faure, încă puțin cunoscut de participanții la sondaj, câștigă 3 puncte cu 12% opinii favorabile.

O personalitate se descurcă însă bine! Ba batjocorit pentru numeroasele sale apariții televizate îmbrăcat în vestă galbenă, ba criticat pentru încercările de revenire repetate, Nicolas Dupont-Aignan a adoptat, după toate aparențele, o strategie câștigătoare. În creștere cu 6 puncte la opinii favorabile (25 %), președintele Debout la France este singurul șef de partid din opoziție care cunoaște o creștere semnificativă conform barometrului nostru: el trece de pe locul 24 pe locul 13 printre liderii politici preferați de francezi și vine imediat în urma lui Jean-Luc Mélenchon și a Marinei Le Pen! El devine a treia personalitate preferată de simpatizanții Rassemblement național, după președinta partidului și nepoata sa, de nedetronat