Papa Francisc a eliminat din grupul său de consilieri apropiați doi cardinali implicați în scandalurile privind abuzurile sexuale, inclusiv ministrul economiei, australianul George Pell, scrie Reuters.

Papa FranciscFoto: Flickr - Aleteia

Pell a acceptat un permis de ședere pe durată nedeterminată pentru funcția de șef al Secretariatului pentru Economie, unul dintre cele mai puternice posturi din Vatican, pentru a se apăra de urmărirea penală pentru infracțiunile sexuale istorice infantile din Australia.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Greg Burke, a declarat: "Sfântul Scaun are cel mai mare respect față de sistemul judiciar australian. Suntem conștienți de faptul că există un ordin de suprimare și intenționăm să-l respectăm".

Celălalt membru eliminat din așa-numitul grup de nouă cardinali care se întâlnește periodic cu papa din Roma este Francisco Javier Errázuriz din Chile.

Errázuriz, în vârstă de 85 de ani, fost arhiepiscop de Santiago, a fost acuzat de supraviețuitorii abuzați din Chile că a discreditat victimele și a refuzat să investigheze cazurile a căror existență o neagă.

Scandalul privind abuzul sexual din Chile i-a determinat pe toți 34 de episcopi ai țării să prezinte demisia în fața papei care a acceptat până acum șapte.