Fenantilul a detronat heroina în clasamentul drogurilor care provoacă cele mai multe supradoze mortale în Statele Unite, potrivit celor mai recente date, din 2016, publicate miercuri de autoritățile sanitare americane, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fenantilul este un analgezic opoid sintetic mult mai concentrat și puternic decât heroina. În 2016, 18.000 persoane au murit în urma unei supradoze de fenantil, față de 16.000 pentru heroina, potrivit cifrelor Centrului național de statistici în sănătate.

În 2011, fenantilul era doar numărul 10 în acest clasament al drogurilor, cu doar 1.662 de morți. Heroina a fost cel mai mortal drog din 2012 până în 2015.

Cifra pentru 2017 este fără îndoială și mai gravă. Date nedetaliate asupra categoriei generale a opiaceelor sintetice au fost publicate la finalul lui noiembrie, cu 28.000 de morți.

Acest drog a cunoscut un avans puternic în rândul toxicomanilor americani. Cântărețul Prince a murit în 2016, în urma unei doze cu acest drog. Drogul este ușor de expediat prin poștă deoarece o cantitate infimă, ascunsă într-un plic, este suficientă.

Produsul a fost folosit pentru executarea unui condamnat în august, în Nebraska.

În general, în rândul supradozelor, o persoană din zece este clasată drept sinucigaș.