Statele Unite au acuzat miercuri China că a condus atacuri cibernetice pe teritoriul său și a piratat baza de date a gigantului hotelier Marriott, care conține informații cu privire la 500 de milioane de clienți, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Relația noastră cu China este complicată”, ”conduc operații de spionaj și influenă aici în Statele Unite”, a spus secretarul de stat Mike Pompeo într-un interviu la FOX.

Statele Unite vrea să-i condamne cât curând pe hackerii chinezi care lucrează pentru serviciile secrete ale țării și să impună restricții asupra importului de echipament tehnologic, potrivit mai multor surse citate de New York Times.

Acuzațiile nu vor acoperi această intruziune într-o centrală de rezevări a grupului Marriott, descoperită în septembrie și făcută publică pe 30 noiembrie a spus cotidianul.

Măsurile ar putea fragiliza și mai mult recentul armistițiu dintre cele două țări, deja subminată de arestarea în Canada, la cererea SUA, a unui responsabil al gigantului Huawei.

Meng Wanzhou, 46 de ani, a fost eliberată pe cauțiune marți, dar este supusă unei proceduri de extrădare.

Baza de date piratată a gigantului din domeniul hotelier conținea nume, posibile coordonate, iar uneori de asemenea numere de carduri bancare și pașapoarte pentur cel puțin jumătate de miliard de clienți.

Anchetatorii au descoperit coduri și proceduri similare celor folosite de hackeri chinezi, potrivit New York Times, și niciuna din informațiile copiate nu a apărut pe ”dark web”, fața nevăzută a internetului, unde se refugiază infractorii.

Totul ar face parte a unei campanii globale a Chinei de a colecta o cantitate maximă de informații personale despre americani, a cărei punct culminant a fost intruziunea într-o bază de date de 20 de milioane de funcționari publici.