Parlamentul european a aprobat miercuri un vast acord comercial între UE și Japonia, cel mai important încheiat până acum, prezentat ca un ”simbol” în fața protecționismului lui Donald Trump și crizei politice din jurul Brexit, relatează AFP.

Dezbatere in Parlamentul EuropeanFoto: europarl.europa.eu

Acordul, aprobat cu 747 voturi ”pentru”, 152 ”împotrivă” și 40 de abțineri, trebuie să intre în vigoare pe 1 februarie 2019.

Este un ”simbol, un semnal” , a spus Cecilia Malstrom, comisar european pentru Comerț, pentru AFP.

”Arătăm că suntem în favoarea comerțului deschis, dar reglementat”.

Concluzia acestui acord permite UE să afirme rolul său de port-drapel al schimbului liber, într-un moment când multilateralismul este mai mult ca oricând pus la îndoială de către Statele Unite.

Acest acord poate servi ca bază pentru un posibil tratat comercial pentru Regatul Unit după Brexit.

”Totul este puțin incert cu Regatul Unit deocamdată, dar într-o zi va trebui să negociem ceva”, pentru a merge mai departe de ce a fost încheiat cu Japonia, a mai spus Malmstrom.

Textul negociat din 2013 este cel mai mare încheiat până acum: vizează peste 630 de milioane de persoane și aproape o treime din PIB-ul mondial.

Va acoperi, odată ce intră în vigoare, aproape toate schimburile dintre Bruxelles și Tokyo și, în particular, potrivit comisarului, va beneficia agricultura europeană.

În cele din urmă, 85% din produsele agroalimentare din UE vor putea intra în Japonia fără taxe vamale, dar undeva la finalul perioadei de tranziție.

În ceea ce privește carnea de vită, de exemplu, taxele impuse vor scădea gradual. Orezul, un produs simbolic pentru Japonia, este exclus din acord.

Tokyo s-a angajat să recunoască peste 200 de indicații geografice cum ar fi Roquefort, jambonul belgian Ardenne, vodca poloneză, etc.