Viitoarea administrație a Braziliei a anunțat că țara se va retrage din pactul ONU privind migrația, adoptat în orașul marocan Marrakech, atunci când președintele ales, Jair Bolsonaro, va prelua mandatul în ianuarie, informează France 24.

HotNews.roFoto: Hotnews

,,Imigrația este binevenită, dar nu ar trebui să fie nediscriminatorie", a declarat miercuri ministrul de externe al Braziliei, Ernesto Araujo, adăugând că ,, aceasta trebuie să servească intereselor naționale și coeziunii fiecărei societăți". Pactul este un ,,instrument inadecvat" pentru a face față "problemei" migrației, a scris Araújo.

Brazilia va deveni a treia țară din America Latină care va ieși din Pactul Global pentru o migrație sigură, ordonată și reglementată, alături de Chile și Republica Dominicană. Mai mult, Statele Unite și cel puțin alte 14 țări și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu Pactul, unele dintre ele pretinzând că pactul încalcă suveranitatea națională.

Mișcarea Braziliei este un alt semn de aliniere cu diplomația președintelui american Donald Trump. Atât Jair Bolsonaro, cât și Ernesto Araujo și-au exprimat deja admirația față de președintele american.

La începutul lunii noiembrie, Bolsonaro și-a anunțat planurile de a muta ambasada țării în Ierusalim, la fel ca și Trump. De asemenea, și-a exprimat voința de a se retrage din Acordul privind schimbările climatice, semnat în 2015 la Paris.

În timpul ceremoniei de la Marrakech, Brazilia a fost reprezentată de actualul său ministru de externe, Aloysio Nunes, care a convenit asupra afacerii. Dar Bolsonaro, care a fost criticat de opoziție pentru numeroasele sale remarci homofobe, rasiste și misoginiste, îi va lua locul lui Michel Temer pe 1 ianuarie 2019.