Dacă NATO poate asigura anularea garanţiilor (din partea puterilor garante în Cipru: Turcia, Marea Britanie şi Grecia n.trad), a drepturilor de intervenţie şi a prezenţei armatei turceşti, atunci este o posibilitate care nu trebuie ignorată, a declarat preşedintele Republicii Cipru, Nicos Anastasiades, într-un interviu pentru postul de televiziune Alpha Cipru, relatează Naftemporiki, citat de Rador.

Nicos Anastasiades, presedintele CipruluiFoto: Wikipedia

"Dacă acest lucru poate asigura anularea garanţiilor, a drepturilor de intervenţie şi a prezenţei armatei turceşti şi dacă, eventual, acest lucru va fi ceva care să servească intereselor ţării mele îl voi ignora? Nu ar trebui să analizăm acest lucru cu seriozitate? Va trebui analizat dogmatic? La un moment dat va trebui să ne eliberăm de concepţiile trecutului şi să vedem, în sfârşit, interesul ţării noastre, ce este mai presus de toate", a declarat Nicos Anastasiades.

Anastasiades s-a referit şi la declaraţiile purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, pe care le consideră "foarte nefericite".

"Îmi pare rău pentru că vine într-un moment în care relaţiile noastre sunt excelente. Noi niciodată nu am contestat dreptul Moscovei de a îmbunătăţi relaţiile sale cu Ankara. Atunci când am avut întâlnire anul trecut, în octombrie 2017, i-am spus preşedintelui Putin nu numai că nu mă deranjează, ci chiar consider că este şi util", a spus preşedintele Republicii Cipru, adăugând că Ciprul, fiind o ţară mică, doreşte să aibă relaţii bune cu toate ţările mari, fără ca acest lucru să însemne că bunele relaţii cu una dintre acestea vor strica relaţiile cu cealaltă.

"Aparţinem Uniunii Europene. Nu există Occident şi Est în sensul Uniunii Sovietice şi al occidentalilor", a spus Anastasiades cu privire la orientarea Ciprului în prezent, semnalând că relaţiile vor trebui să fie bune, iar înţelegerile cinstite.