Un proiectil de tip SM-3 Block IIA, lansat de un sistem antibalistic Aegis Ashore din Hawaii, a interceptat în spațiu o rachetă balistică cu rază intermediară de acţiune, acesta fiind cel de-al doilea test de succes cu racheta SM-3 Block IIA, ce ar putea fi folosită și de sistemul de la Deveselu, transmite Mediafax.

Sistem antibalisticFoto: Navy.mil

Este pentru a doua oară consecutiv când SM-3 Block IIA este folosit cu succes pentru a intercepta o rachetă balistică, au anunțat Forțele navale americane și Agenția de Apărare Antirachetă, potrivit site-ul Defense News.

Cele două teste de succes vin după două eșecuri consecutive, unul cauzat de o eroare umană, iar al doilea de o eroare tehnică la motorul celei de-a treia etape a rachete.

Racheta de interceptare SM-3 Block IIA este dezvoltată de SUA și Japonia și ar urma să echipeze bazele americane Aegis Ashore din România și Polonia, dar și viitoarele baze Aegis Ashore din Japonia.

Potrivit documentelor oficiale, rachetele de tip SM-3 Block IIA vor putea intercepta rachetele balistice cu rază intermediară de acțiune (între 3.000 și 5.500 de kilometri), dar și rachete cu rază mai scurtă de acțiune, ori chiar unele rachete intercontinentale.

Bazele Aegis Ashore din Europa sunt o sursă semnificativă de tensiuni între Rusia și Statele Unite, președintele rus Vladimir Putin și alți oficiali de la Moscova acuzând Washingtonul că încearcă să distrugă echilibrul strategic între cele două puteri nucleare.