Guvernul australian a semnat săptămâna trecută un proiect de lege care acordă instituțiilor juridice dreptul de a forța companiile tech să dezvăluie mesajele criptate ale utilizatori, informează The Next Web.

WhatsappFoto: Whatsapp

Legea a fost introdusă ca parte a proiectului de modificare a legislației privind telecomunicațiile și alte legi (asistență și acces) din 2018, iar acum aceasta a intrat în vigoare.

Noua lege oferă instituțiilor australiene de aplicare a legii puterea de a emite notificări de cooperare către entitățile tech în scopul obținerii accesului la mesajele și datele criptate ale anumitor utilizatori.

Aceste entități pot include companii, site-uri web sau orice alt furnizor care transmite date către un utilizator final din Australia.

Aceste noi prevederi pot, de asemenea, să vizeze și o persoană fizică dacă persoana ,,dezvoltă, furnizează sau actualizează un software folosit, utilizat sau care poate fi utilizat în legătură cu: (a) un serviciu de transport listat; sau (b) un serviciu electronic care are unul sau mai mulți utilizatori finali în Australia. "

Potrivit guvernului, introducerea noilor prevederi a fost necesară pentru urmărirea penală a teroriștilor. Dar limbajul ambiguu folosit în tot proiectul de lege lasă loc pentru o interpretare vastă a acesteia.

În esență, se pare că poate fi folosită ca bază pentru a invoca o investigație a oricărei infracțiuni ,,pedepsită cu un termen minim de închisoare de 3 ani sau mai mult".

În funcție de modul în care instanța alege să interpreteze condamnarea, aceasta ar putea include infracțiuni non-violente și ar duce la aplicări aproape omniprezente.