Mai mulți jurnaliști, printre care ziaristul saudit asasinat Jamal Khashoggi și doi corespondenți ai agenției de presă Reuters aflați în închisoare în Myanmar, au fost desemnați, marți, "personalitatea anului 2018" de editorii revistei americane Time.

TIME - personalitatea anului 2018Foto: Colaj / time.com

Anunțul a fost făcut de Time într-un editorial cu titlul "Gardienii și războiul pentru adevăr", notează Mediafax.

Printre cei distinși cu titlul de personalitatea anului 2018 se numără jurnaliștii Reuters Wa Lone, în vârstă de 32 de ani, și Kyaw Soe Oo, în vârstă de 28 de ani, condamnați de Guvernul din Myanmar, pe 3 septembrie, pentru dezvăluirea unor secrete de stat, caz pe care comunitatea internațională îl consideră o încălcare gravă a libertății de expresie.

Onorat postum, o premieră în istoria acestui titlu, este jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, editorialist la The Washington Post, un critic al prințului moștenitor Mohammed bin Salman al Arabiei Saudite. Khashoggi a fost ucis în urmă cu două luni în consulatul țării sale din Istanbul, Turcia, unde venise să își ridice documente necesare căsătoriei.

Maria Ressa este editor al unui site de știri din Filipine celebru pentru că are o atitudine critică față de guvernul local.

Iar Capital Gazette, o publicație din Annapolis, statul american Maryland, a pierdut cinci angajați în momentul în care un bărbat a tras cu arma în redacție, pe 28 iunie.

Publicația Time a mai notat că, anul acesta, au fost uciși cel puțin 52 de jurnaliști.

În 2017, mișcarea online de conștientizare a hărțuirii și abuzului sexual #MeToo a fost desemnată "personalitatea anului".

Publicația americană Time desemnează o personalitate a anului începând din 1927.

De-a lungul timpului, acest titlu a mai revenit unor personalități precum Angela Merkel, Papa Francis, Barack Obama, Mark Zuckerberg și Vladimir Putin.

În ciuda titulaturii, au fost mai multe grupuri de oameni desemnate "personalitatea anului", așa cum a fost cazul în 2014. Atunci, "Combatanţii Ebola", adică medicii, infirmierele şi celelalte persoane care luptau împotriva epidemiei de Ebola în Africa de Vest, au primit acest titlu.