O fostă legitimație a lui Vladimir Putin, emisă de poliția secretă est-germană ar fi fost descoperită în arhivele Stasi, scrie Guardian. Legitimația emisă pentru ”Maiorul Vladimir Putin” a fost găsită printre dosarele de personal din timpul erei sovietice din Dresda, unde Putin a activat ca ofițer KGB în anii '80.

HotNews.roFoto: Hotnews

Actul a fost ștampilat și validat până în 1989, potrivit ziarului german Bild.

Șeful arhivei a declarat că legitimația i-ar fi putut permite lui Putin să intre în birourile Stasi fără nicio opreliște și să recruteze agenți deoarece nu ar fi fost nevoit să spună că lucrează pentru KGB.

Nu este clar dacă legitimația arată că Putin a lucrat direct pentru Stasi.

Moscova nici nu a confirmat, nici nu a infirmat că Putin a avut o legitimație Stasi. ”În acele timpuri, ale epocii URSS, KGB și Stasi erau servicii partenere, iar un asemenea schimb de documente de identificare poate că nu ar trebui exclus”, a spus Dmitry Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului.

Unii dintre cei mai importanți ani din cariera liderului rus, despre care nu se știu însă prea multe detalii, au fost petrecuți în Dresda. Putin a ajuns în orașul german la mijlocul anilor '80, fiind în prima misiune externă pentru KGB.