Între 2015 şi 2017, "peste 1.100 de militanţi pentru drepturile omului au fost asasinaţi în lume pentru că au vrut să promoveze şi să protejeze drepturile omului", a declarat luni la Paris Michel Forst, raportor special al ONU privind apărătorii drepturilor omului, relatează AFP, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-un discurs susţinut la Paris cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la adoptarea declaraţiei drepturilor omului de către Adunarea generală a ONU, el a avertizat că tabloul situaţiei "nu este îmbucurător".

Asasinatele sunt "din ce în ce mai mult" comise de "crima organizată", dar uneori sunt comandate de "companii internaţionale" care activează în special în domeniul minier, a precizat raportorul, cu câteva zile înainte de prezentarea la ONU a unui raport privind situaţia drepturilor omului în 140 de ţări.

Atacurile fizice, ameninţările, răpirile, dispariţiile sunt în creştere în lumea întreagă, a adăugat el, subliniind şi accentuarea "fenomenului impunităţii".

Pentru a da un exemplu, el a prezentat cazul Americii latine, unde "din 100 de asasinate ale militanţilor, cinci sunt anchetate şi există două rezultate concrete de asasini traduşi în justiţie şi condamnaţi".

Michel Forst şi-a exprimat îngrijorarea şi în ceea ce priveşte campaniile de stigmatizare şi de defăimare cu care se confruntă apărătorii drepturilor omului, dar şi de "limitarea spaţiului rezervat societăţii civile în lume, inclusiv în Europa occidentală".

Militanţi pentru drepturile omului au venit şi ei la Paris pentru a depune mărturie privind lupta lor. În închiderea dezbaterilor, Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de externe, a subliniat că "chiar în sânul UE în special din cauza avansului discursului populist observăm regrese semnificative ale drepturilor omului".